Actueel

74 resultaten

Joeri, David en Anna delen hun ervaring over de hbo-opleiding Process and Food Technology en hun banen bij Janssen Biologics

Think like a proton… always stay positive

Wat nou als we alle data van de hele wereld op konden slaan op een harde schijf ter grote van een fietsband? Hans Elemans en zijn onderzoeksteam zijn hard aan het werk dit werkelijkheid te maken.

Wij vroegen Universitair student Emma van den Bergh hoe ze haar studententijd heeft doorlopen en welk pad ze heeft gevolgd.

Ben jij tussen de 10 en 18 jaar oud, dan zijn wij benieuwd naar welk beeld jij hebt bij chemie en duurzaamheid! Beantwoord onze vragen en maak kans op 15 euro bol.com tegoed.

Bijna elke kankerpatient wordt behandeld met chemo, een nare kuur waar je heel ziek van wordt. Onderzoekers vonden een alternatief met bijna geen bijwerkingen.

Het noorderlicht, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Felle kleuren die in de lucht lijken te dansen. Maar wat is het noorderlicht nou eigenlijk?

In de supermarkt ontkom je er niet aan en vliegen de Goji-bessen, kokosolie en cacao-nibs je om de oren. Deze zogenaamde superfoods zouden goed zijn voor je gezondheid, maar klopt dit eigenlijk allemaal wel?

De kans op een stokstaartje in het wild zien wordt steeds kleiner. Onderzoekers hebben berekend dat klimaatverandering de kans op uitsterving van deze diersoort enorm vergroot. Maar waarom is dat zo?

Wiskunde Als ik alles naar boven afrond, kunt u dat dan ook doen?

De basisbeurs komt terug, maar wel pas in studiejaar 2023 - 2024. Wat betekent dit voor aankomende studenten? Ga je meteen beginnen aan een vervolgopleiding of neem je een tussenjaar?

Het broeikasgas CO2 wordt vaak besproken in het nieuws als een grote vervuiler. Gelukkig denken onderzoekers een nieuwe oplossing gevonden te hebben: metaal-organische roosters.

The person who doens't make mistakes, is unlikely to make anything

De zomer komt eraan en zo ook de wespen. Maar waarom steekt een wesp, wat gebeurt er als je gestoken wordt en waarom doet het zo'n pijn?

De lente is weer begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Maar al die zon kan gevaarlijk zijn. Hoe werkt dat eigenlijk?

Zonder erbij na te denken laat je de hete zak popcorn weer vallen, maar hoe weet je lichaam dat de zak zo warm is? Daar vonden onderzoekers David Julius en Ardem Patapoutian een antwoord op.

Wist je dat er meer plastic in onze oceaan zit, dan dat er sterren in ons universum zijn?

De gletsjers op aarde smelten als gevolg van klimaatverandering en dat zorgt voor een verhoging van de zeespiegel. Wat betekent dit voor de mens en wat kunnen wij hieraan doen?

Vaccins zijn continu in ontwikkeling, maar er zitten nog veel gaten in de kennis over de rol van het immuunsysteem hierin. Chemisch bioloog Sander van Kasteren combineert biologische, chemische en immunologische kennis om nieuwe inzichten te verkrijgen over het immuunsysteem. 

Kernenergie wordt door vele mensen gezien als de oplossing voor het klimaatprobleem. Maar hoe duurzaam is kernenergie nou eigenlijk?

The science of today is the technology of tomorrow

De Cookeilanden gelegen in de Grote Oceaan nabij Nieuw-Zeeland prijzen hun parelwitte stranden, azuurblauwe water en tropische begroeiing. Maar deze eilanden worden bedreigd door vervuiling van de oceanen en als we hier niks aan doen verliezen we dit stukje paradijs op aarde. 

Tijdens het sporten vinden er allemaal biologische en chemische processen plaats in jouw lichaam. Wat voor processen zijn dit en wat hebben deze als gevolg? 

En plots ging de les natuurkunde over je eigen kracht ontdekken. Loesje

Iedereen kent deze situatie: je zit in het wiskundelokaal, je bent bezig met wat opgaven maken en denkt “waarom leren we dit eigenlijk?” Toch komen komen we wiskunde vaker voor in het dagelijks leven dan we denken.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!

Moet jij dit jaar een profiel kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle informatie en tips voor een goede keuze!

Steeds maar die vraag: wat wil je gaan doen als je je diploma hebt gehaald? Mijn naam is Femke en ik studeer Chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik wil jullie graag vertellen over hoe ik bij deze studie ben beland. 

Bevroren landschappen en ijskoud. Dat is waarschijnlijk bij veel mensen de eerste gedachte over Siberië. Maar niets is minder waar. 

Biomedisch onderzoeker in de ochtend, bokser in de avond en je eigen bedrijfje runnen in het weekend? Bekijk de Professional Stories van onze beroepsprofessionals en ontdek wat bij jou past!

Somewhere, something incredible is waiting to be known. Carl Sagan

Er tegenwoordig veel overgestapt naar elektrische auto’s. Maar is dit wel duurzamer?

Een vaccinatie of virusremmer zijn bekende manieren om onszelf te beschermen tegen virale infecties. Maar wat nou als we onszelf kunnen beschermen tegen virussen met behulp van onze darmen­?

Wonder is the beginning of wisdom. Socrates

Iedereen heeft het wel eens gehad, gisteren heerlijk gesport en vandaag je bed bijna niet uit kunnen stappen: spierpijn. 

Een trein zonder wielen? Het is misschien lastig je daar iets bij voor te stellen, maar in onder andere China en Japan bestaan ze al.

De zomervakantie zit er bijna op. Deze apps en tips maken je leven op school leuker en makkelijker!

De eindexamens zijn klaar en de zomervakantie staat voor de overige scholieren ook al voor de deur. Maar wat te doen met al deze vrije tijd?

Al jaren proberen wetenschappers kernfusie uit te voeren op aarde, voor het opwekken van schone energie. Het team van Tokamak Energy gelooft dat ze dichtbij zijn.

Weet je nog niet wat voor onderwerp je moet kiezen voor jouw profielwerkstuk? Doe dan mee aan Imagination at Work en draag bij aan belangrijke vraagstukken rondom duurzaamheid.

De wereld is hard op zoek naar oplossingen tegen klimaatverandering. Zou de oplossing voor dit probleem in onze oceaan te vinden zijn? 

1N73ll1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3

5. H4WK1NG

De Sisters in Science lanceren op vraagbaakscheikunde.nl hun eerste serie kennisclips met uitleg over scheikunde.

Master of Science worden, hoe doe je dat? En moet je daar per se vwo voor hebben gedaan? Nee hoor! We leggen uit op welke manieren je de weg naar een masterdiploma kunt bewandelen.

Think like a proton… always stay positive

Planten zijn goed voor zuurstof, decoratie of om mee te koken. Maar wist je dat planten veel meer gezondheidsvoordelen hebben?

Ben jij nieuwsgierig? Wil je alles weten en vind je het leuk om te onderzoeken? Misschien wil je wel professor worden. Hoe doe je dat? Wij leggen het uit. 

Wil je graag extra uitleg over schoolvakken maar weet je niet waar je dat kan vinden? Lees hier meer over het gratis platform Khan Academy.

Sinds 2004 is de groene zeeschildpad een bedreigt diersoort, maar nu hangt er een nieuw gevaar boven het hoofd van het zeedier: versnelde klimaatverandering.

Op vrijdag 19 maart barstte voor het eerst in 800 jaar een nieuwe vulkaan uit in IJsland.

Nog geen idee wat je gaat studeren? Op 21 april organiseert de faculteit Science & Technology van de Hogeschool Leiden tussen 19.30 en 20.30 uur een online sessie van het spel Studiekeuzejungle voor scholieren en hun ouders/verzorgers. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar omdat het spel vooraf wordt opgestuurd. Meld je gauw aan!

Alle inspiratie voor een leuke thuisactiviteit op? Bekijk deze originele ideeën!

Wiskunde Als ik alles naar boven afrond, kunt u dat dan ook doen?

Gamen, we doen het bijna allemaal wel eens. Maar hoe en door wie worden deze games gemaakt?

Op eye-openers.nl leggen  jonge wetenschappers in één minuut hun onderzoek uit. 

The person who doens't make mistakes, is unlikely to make anything

De Perseverance Rover van NASA is op 18 februari, 2021 succesvol geland op Mars. 

Iets studeren met biologie, natuurkunde of scheikunde? Test met de studiekeuzetesten van Prapp welke hbo-opleiding bij jou past!

In deze proef geef je een metalen spijker een koperen laagje. Zonder te verven!

Win Studiekeuzejungle, ga samen het gesprek aan en ontdek een passende studie.

Hoe gaaf zou het zijn als het mogelijk is om je telefoon te besturen met jouw gedachtes.

Speel Game of Elements online met je klasgenoten of vrienden. Superleuk en je leert de elementen goed kennen!

De universiteiten in Nederland staan voor je klaar met stappenplannen, online spreekuren en nog veel meer! Bekijk het overzicht.

The science of today is the technology of tomorrow

Scheikundetoets in zicht?  Formules en namen oefenen doe je met deze app. Download hem gratis. 

Heb je een vraag over scheikunde of natuurkunde? Stel 'm aan de online experts.

En plots ging de les natuurkunde over je eigen kracht ontdekken. Loesje

Ben je nog op zoek naar een goed onderwerp voor je profielwerkstuk? Doe hier inspiratie op.

Thuis lessen volgen? Tips voor jou zodat je niet aan het Netflixen slaat!

Afgestudeerden vertellen wat voor werk ze doen en waarom ze dat zo leuk vinden. 

Hoe verspreidt een virus of bacterie zich via handen? 

Waarom je je handen moet wassen om verspreiding van virussen tegen te gaan.

Tips om van jouw online presentatie een succes te maken.

Geef vol vertrouwen een presentatie. Bekijk deze hulp en tips om je presentatie op school goed voor te bereiden.

Somewhere, something incredible is waiting to be known. Carl Sagan

Heb je weleens lichtflitsen in je suikerpot gezien? Het kan echt! Magie? Nee, chemie!

Wil je scheikunde gaan studeren in Amsterdam of Eindhoven? Dan maak je kans op een studiebeurs.  

Wonder is the beginning of wisdom. Socrates

Han en John vertellen over hun werk bij Bolletje. Wat doen ze? Wat is er leuk aan de job? Lees het hier.

Jochen vertelt over zijn werk als lead operator bij OCI

Leen vertelt wat hij vindt van zijn opleiding Allround Operationeel Technicus mbo 4.

Tirza vertelt wat zij vindt van haar opleiding allround operationeel technicus bol niveau 4.

In de wereld van de procestechnologie wordt (bijna) alles gemaakt wat je dagelijks drinkt, eet, gebruikt en draagt!

De onderhoudsmonteur is verantwoordelijk voor goed werkende machines. Lees wat dit werk inhoudt, welke opleiding je nodig hebt en wat je kunt verdienen.

De kwaliteitsmedewerkers is verantwoordelijk voor producten van goede kwaliteit. Lees wat dit werk inhoudt, welke opleiding je nodig hebt en wat je kunt verdienen.

1N73ll1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3

5. H4WK1NG

De procesoperator is verantwoordelijk voor het maken van goede producten. Lees wat dit werk inhoudt, welke opleiding je nodig hebt, en wat je kunt verdienen.

Tiemen geeft je een kijkje in zijn baan als QA/QC officer bij een brouwerij.

Think like a proton… always stay positive

Hier vind je de links achter onze Instagram posts