Strijdbare darmen tegen virussen

Deel

Een vaccinatie of virusremmer zijn bekende manieren om onszelf te beschermen tegen virale infecties. Maar het ontwikkelen van vaccins en medicijnen is kostbaar en tijdrovend. Ook kunnen virussen muteren, waardoor vaccins niet of minder goed werken. Wat nou als we onszelf kunnen beschermen tegen virussen met behulp van onze darmen­?

Bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in en op ons lichaam voorkomen wordt microbioom genoemd.  In totaal draagt een mens gemiddeld anderhalve kilo aan microbioom mee. Het grootste deel daarvan bevindt zich in het maagdarmstelsel en dit maakt deel uit van de darmflora. De darmflora zou mogelijk kunnen voorkomen dat een virus een cel binnen komt of ermee kan communiceren. 

Darmen als bescherming tegen virus 

Dit zou op drie verschillende manieren kunnen gebeuren. De eerste manier waarop de darmflora ons kan beschermen is door de slijm barrière die zij vormen. Virussen kunnen zich daardoor niet meer naar andere delen in het lichaam verplaatsen. 

De tweede manier werkt als volgt. Het microbioom in de darmen maakt chemische stoffen aan. Deze stoffen zijn giftig voor virussen. Deze giftige stoffen verstoren de virussen en zo maken ze minder kans om ons ziek te maken. 

Het laatste verdedigingsmechanisme van de darmflora berust op het ondersteunen van ons eigen immuunsysteem. Via ons eten krijgen we allerlei voedingsstoffen binnen. In de darmen worden deze voedingsstoffen opgenomen. Deze verschillende voedingsstoffen dragen bij aan het gezond houden van het lichaam. 

Zo blijkt uit onderzoek van het departement van Microbiologie aan de Chinese universiteit van  Hong Kong dat de gezondheid van iemands darmflora een rol speelt bij het verloop van de ziekte COVID-19. Hoewel sommige mensen bij een besmetting heel ziek worden, hebben andere mensen vrijwel nergens last van. 

Als we weten hoe het microbioom het ziekteverloop bij een corona infectie beïnvloed, kan een simpele behandeling ervoor zorgen dat mensen minder ziek worden. 

Maar onze darmen kunnen nog meer!

Darmen kunnen dus mogelijk een rol spelen bij het strijden tegen virussen, maar onze darmen doen nog meer. Zo kunnen bacteriën in onze darmen zelfs beïnvloeden hoe je je voelt. 

Ze spelen namelijk een rol bij het aanmaken van neurotransmitters. Deze hormonen zoals serotonine en dopamine zijn zogenaamde geluk stofjes en veranderen je stemming en gedrag. 

Het lijkt dus alsof de darmen met behulp van het afgeven van chemische stoffen kunnen communiceren met de hersenen. Het omgekeerde is ook mogelijk. Wie herkent het niet, je hebt stress en je krijgt veel last van je buik of zelfs van diarree. De hersenen hebben dus ook invloed op de darmen. 

Nog meer onderzoek nodig

Onderzoekers hebben een groeiend aantal aanwijzingen gevonden dat het microbioom een rol kan spelen bij het afweren van virussen. Wel is de wisselwerking tussen darmbacteriën en virussen heel complex en is er meer onderzoek nodig om nieuwe behandelingsmethoden te ontwikkelen in de strijd tegen virussen.

Al met al gebeurt en leeft er van alles in onze darmen waar we nog niet alles van weten. Ook al weten we hier nog niet alles van, het kan heel waardevol zijn voor onze gezondheid en de toekomst. 


Zie jij het wel zitten om onderzoek te doen naar virussen, wil je een bijdrage leveren aan de strijd tegen virussen en ben je geïnteresseerd in alles wat er in het lichaam gebeurt? Kijk dan eens bij deze opleidingen en wie weet kun jij bijdragen aan het inzetten van de darmen in de strijd tegen infectieziekten.


Biologisch Medisch Analist (MBO)
Wil jij weten wat er onder een microscoop gebeurt en heb jij een fascinatie voor micro-organismen als bacteriën, virussen en/of schimmels? Dan is dit beroep echt iets voor jou!

Allround Laborant (MBO)
Ben jij onderzoekend ingesteld en hou je ervan heel stapsgewijs en precies te werken? Dan ben jij geschikt voor het beroep van de allround laborant!

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (HBO)
Al eeuwen is de mens nieuwsgierig naar het ontstaan en genezen van ziektes bij mensen en dieren. Jij ook? Dan is de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) iets voor jou.

Chemie (HBO)
Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het toepassen van veiligheid, het maken van nieuwe producten en analyseren van stoffen. Maar ook onderzoek doen naar alledaagse producten.

Geneeskunde (WO)
Je voelt de dynamiek van het ziekenhuis, krijgt colleges van artsen die met twee benen in de praktijk staan en er is een stevige connectie met de medische wetenschap.Zo leg je een goede basis voor je toekomstige rol als medisch professional.

Bio-Farmaceutische Wetenschappen (WO)
Medicijnontwikkeling: daar draait het om bij Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Als geneesmiddelonderzoeker ontwikkel je nieuwe, betere en veiligere geneesmiddelen. Daarbij verdiep je je zowel in het ontstaan van ziektes als in de effecten van geneesmiddelen in het lichaam.

Deel

Andere interessante artikelen

Joeri, David en Anna delen hun ervaring over de hbo-opleiding Process and Food Technology en hun banen bij Janssen Biologics

Wat nou als we alle data van de hele wereld op konden slaan op een harde schijf ter grote van een fietsband? Hans Elemans en zijn onderzoeksteam zijn hard aan het werk dit werkelijkheid te maken.

Wij vroegen Universitair student Emma van den Bergh hoe ze haar studententijd heeft doorlopen en welk pad ze heeft gevolgd.