Khan Academy - Gratis bijles achter je computer

Deel

Door: Allison Moll (25), student Bio-Farmaceutische Wetenschappen.

Na drie keer gevraagd te hebben om uitleg gaf ik op. “Ah dankuwel, nu snap ik het”, loog ik tegen mijn scheikunde docent. Maar in werkelijkheid wist ik nog steeds niet wat ik moest doen. Per toeval wees mijn biologie docent mij toen op Khan Academy: een online platform met uitleg filmpjes.

In 2013 heb ik mijn middelbare school diploma gehaald en dat was mede dankzij de uitleg filmpjes van Khan Academy. Scheikunde, natuurkunde en biologie waren mijn favoriete vakken, maar ik had af en toe best veel moeite met het begrijpen van hoe bepaalde processen in elkaar zaten of hoe ik de natuurwetten moest toepassen.

De filmpjes van Khan Academy hielpen mij om op mijn eigen tempo de stof die ik moeilijk vond te doorlopen. Ik kon precies het onderwerp opzoeken dat ik lastig vond en de uitleg zo vaak en zo snel als ik wilde afspelen tot ik het begreep.

Destijds was Khan Academy een YouTube kanaal, met allemaal filmpjes waarin Sal Khan (de oprichter van Khan Academy) uitleg gaf over voornamelijk  de wetenschappelijke vakken. Ieder filmpje startte met een zwart scherm, waarna Sal begon met uitleggen. Gaandeweg zijn verhaal tekende en schreef hij mee op een soort zwart bord. Deze opzet hanteert hij nog steeds en omdat Sal Khan uit Amerika komt zijn de filmpjes in het Engels.

Tegenwoordig is Khan Academy uitgegroeid tot een enorm platform met verschillende talen. Nu heeft het zijn eigen website waarop je gratis een account kunt aanmaken, hoewel dit niet nodig is om alle filmpjes te bekijken. 

Ook is het aanbod van oefenstof uitgebreid naar wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, Amerikaanse geschiedenis, kunstgeschiedenis, informatica, Engelse taal, economie, toets voorbereiding (gebaseerd op het Amerikaanse systeem) en ‘life skills’.

Verder zijn er allemaal nieuwe soorten filmpjes, met uitgebreide tekeningen of andere ondersteunende afbeeldingen. Het is mogelijk om één specifiek filmpje te kiezen voor uitleg, maar je kunt ook een onderwerp in een lessenserie volgen.

Als je een account aanmaakt, wordt jouw voortgang bijgehouden en zie je welke filmpjes je al bekeken hebt. Het platform is zo ontworpen dat je makkelijk en interactief met de oefenstof aan de slag kan. En het mooiste, alles is gratis!

Snap jij net als ik vroeger niet altijd de uitleg van je docent en heb je behoefte aan extra uitleg. Misschien is Khan Academy dan iets voor jou.

Deel

Andere interessante artikelen

Ben jij tussen de 10 en 18 jaar oud, dan zijn wij benieuwd naar welk beeld jij hebt bij chemie en duurzaamheid! Beantwoord onze vragen en maak kans op 15 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!