De gevolgen van klimaatverandering: Posidonia zeegras

Deel

 

Posidonia oceanica is een soort zeegras dat in grote velden groeit op de bodem van de Middellandse Zee. Een voetbalveld aan Posidonia zeegras kan wel vijftien keer zoveel koolstofdioxide opnemen dan een stuk van het Amazoneregenwoud van dezelfde grootte.

Zeegrasvelden zijn kampioen in het opslaan van koolstofdioxide vanwege hun resistentie tegen microbiële afbraak. Door deze antimicrobiële eigenschap wordt de opgeslagen koolstofdioxide niet afgebroken. Hierdoor blijft de koolstof onveranderd en dus veilig opgeslagen.

Daarbij is zeegras één van de langst levende organismen op aarde. Zeegras plant zich zowel seksueel voort als door middel van klonen. Wetenschappers hebben een kloon ontdekt die naar schatting 200.000 jaar oud is! Als niks de plant kapot maakt, zou je kunnen zeggen dat deze plant onsterfelijk is. 

Terwijl de wereld hard op zoek is naar nieuwe oplossingen tegen klimaatverandering, is deze natuurlijke verdediging misschien wel een voor de hand liggend reddingsmiddel. 

Maar de eens gigantische velden zeegras worden bedreigd. Velden van zeegras worden verwoest door het laten vallen van ankers. Een anker van een jacht kan een zeegrasveld binnen één dag verwoesten. Omdat de plant extreem traag groeit, duurt het vervolgens bijna 1000 jaar voordat de schade weer is hersteld.

Daarnaast groeit zeegras het best in temperaturen onder 28 graden Celsius. Sinds het jaar 2000 is de temperatuur van het zeewater regelmatig hoger geweest dan deze drempelwaarde. De verhoogde temperatuur van de zee is dan ook funest voor de voortplanting van de velden zeegras. 

De ironie van dit fenomeen is duidelijk. We hebben deze plant hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar klimaatverandering is op dit moment één van de grootste vijanden van het zeegras. 

Het grootste zeegrasgebied in de buurt van Spanje is gelukkig al beschermd. Boten mogen hun ankers daar niet uitgooien. Daarnaast wordt er veel tijd gestoken in het bewust maken van de bevolking. 

Maar de grootste steun zal vanuit bedrijven moeten komen. Om de populatie zeegras op peil te houden moet er geïnvesteerd worden in het herstellen en planten van zeegrasvelden. 

Het zal niet snel gaan, maar met een beetje geduld kan Posidonia zeegras een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatverandering.


Over de hele wereld heen doen mensen, organisaties en bedrijven van alles om klimaatverandering tegen te gaan. Wil jij ook graag een bijdrage leveren, maar weet je niet hoe? 

Jouw bijdrage

Dingen zoals minder vlees, vis en zuivel eten, minder vliegen, zelf een tas meenemen als je gaat winkelen en alles zoveel mogelijk tweedehands kopen, dragen al bij aan een beter klimaat. Bekijk op samensnellerduurzaam nog meer concrete voorbeelden van kleine dingen die jij nu al kunt veranderen. Of steun een bedrijf, organisatie of goed doel in hun missie voor een duurzame samenleving.

Profielwerkstuk over duurzaamheid

Wil je graag nóg meer doen? Geef je dan op voor het scholieren project Imagination at Work! Imagination at Work is een bèta profielwerkstukke competitie voor havo- en vwo-leerlingen. In deze competitie krijg jij de kans om met jouw profielwerkstuk mee te werken aan de projecten of onderzoeken van bedrijven of wetenschappers over duurzaamheid en innovatie. Medio mei start ieder jaar de inschrijving. Voor meer informatie over de competitie kijk op Imaginationatwork competitie

Deel

Andere interessante artikelen

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Een trein zonder wielen? Het is misschien lastig je daar iets bij voor te stellen, maar in onder andere China en Japan bestaan ze al.

De zomervakantie zit er bijna op. Deze apps en tips maken je leven op school leuker en makkelijker!