Neuralink: laat je brein het werk doen

Deel

Hoe gaaf zou het zijn als het mogelijk is om je telefoon te besturen met jouw gedachtes. Je hoeft alleen maar te denken “Ontgrendel en open Netflix” en een paar seconden later kun jij je favoriete serie of film kijken zonder ook maar één knopje aangeraakt te hebben. Elon Musk, het brein achter onder andere Tesla, is bezig deze technologie waar te maken. 

Neuralink, zo heet het bedrijf dat door Musk en een aantal andere investeerders is opgericht om deze technologie te ontwikkelen. Sinds 2016 is het team van Neuralink bezig met het ontwerp van het zogeheten hersen-implantaat ‘The Link’. Zoals Musk het zelf omschrijft: “Het is een soort van smartwatch in je hersenen.”

Maar wat is The Link nou precies? Volgens de eigen website van Neuralink moet The Link het eerste hersenimplantaat worden dat ervoor zorgt dat jij een computer of telefoon kunt besturen door er alleen maar aan te denken. 

The Link bestaat uit een klein apparaatje dat via microscopisch kleine, flexibele draadjes hersen signalen kan uitwisselen met het menselijk brein. The Link moet via een operatie worden ingebracht in de schedel en is na herstel niet meer te zien. En het mooie, net zoals moderne smartphones kun je The Link draadloos opladen.  

Een operatie klinkt spannend, maar volgens Musk zou deze binnen één uur klaar zijn. Alleen omdat de draadjes, die electroden heten, van The Link zo extreem dun zijn, kan een chirurg deze operatie niet zelf met de hand doen.

Daarom bouwen ze bij Neuralink niet alleen The Link zelf, maar ook een chirurgische robot. Deze robot helpt de hersenchirurg om de electroden veilig in de hersenen te plaatsen. 

Voor de gemiddelde Nederlander ligt het gebruik van dit soort technologie hoogst waarschijnlijk nog ver in de toekomst. Er moet nog veel onderzocht worden voordat deze technologie veilig en krachtig genoeg is om thuis op de bank te gebruiken. 

Toch is dit wel één van de lange termijn doelen die Neuralink voor ogen heeft. ‘Human enhancement’ of ook wel de ‘verbetering van de mens met hulp van technologie’ wordt dit genoemd.

Hoewel een gezond persoon nog even moet wachten op The Link, betekent dit niet dat er niemand op korte termijn profijt van kan hebben. Mensen die gedeeltelijk of volledig verlamd zijn zouden met zo’n implantaat veel meer onafhankelijkheid kunnen krijgen. Deze mensen zouden met The Link veel makkelijker schrijf apps kunnen gebruiken of moeiteloos gebruik maken van een computer.

Naarmate The Link steeds verder wordt ontwikkeld zou het zelfs mogelijk kunnen zijn om verlamde mensen hun gevoel en bewegingsfunctie weer terug te geven. Mensen die nu in een rolstoel zitten zouden dan weer kunnen leren lopen en hun armen gebruiken. 

De werknemers bij Neuralink staan voor een grote uitdaging om deze technologie werkelijkheid te maken, maar ze doen er alles aan om verlamde patienten weer op de been te krijgen. 

Wil jij meer weten over The Link, ga dan naar de website van Neuralink: https://neuralink.com/.


Zou jij het gaaf vinden om onderdeel te zijn van dit soort revolutionair onderzoek? Ben je nieuwsgierig naar wat je nodig hebt om bij te dragen aan een toekomst met dit soort technologiën? Ontdek de volgende lijst met studies die jou daar een stapje dichter bij kunnen brengen:

MBO Opleidingen

Technicus engineering
Als technicus engineering ben je een specialist in het maken en elkaar zetten van ingewikkelde, elektrotechnische producten.

Allround laborant
Als allround laborant onderzoek je stoffen in een laboratorium.

Monteur mechatronica
Als monteur mechatronica bouw je machines, machineonderdelen en apparaten waarin zowel mechanische, elektronische als digitale onderdelen voorkomen.

HBO Opleidingen

Mechatronica
Bij de opleiding Mechatronica leer je producten te ontwerpen en te besturen waarin beweging een centrale rol heeft. Denk aan robots of productiemachines.

Elektrotechniek
Wil je de wereld gezonder, duurzamer, sneller of zinvoller maken? En vind je 't leuk om met energie, elektronica of programmeren bezig te zijn? Dan is de opleiding Elektrotechniek zeker iets voor jou.

Werktuigbouwkunde
Bij werktuigbouwkunde leer je bestaande technieken te verbeteren en nieuwe dingen te maken. Of het nu gaat om medische apparatuur waarmee je mensenlevens kunt redden of om een vliegtuig: je zoekt naar creatieve oplossingen en test deze in de praktijk.

Universitaire (WO) Opleidingen

Kunstmatige intelligentie
Bij Kunstmatige intelligentie onderzoek je bestaande intelligentie van mensen en dieren en ontwikkel je nieuwe intelligente computers en robots.

Electrical engineering
Electrical Engineering speelt een rol in alles waarbij elektriciteit en magnetisme komt kijken. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling en besturing van elektromotoren voor elektrische auto's, maar ook bij het ontwerpen van de nieuwste draadloze chips voor een mobiele telefoon.

Biomedische technologie
Wil jij de gezondheidszorg verbeteren door nieuwe technieken te ontwerpen en toe te passen? Wil je het aantal patiënten verminderen door preventieve technologie in te zetten? Biomedische technologen worden opgeleid op het snijvlak van techniek, biologie en de medische wetenschappen. 

Deel

Andere interessante artikelen

Ben jij tussen de 10 en 18 jaar oud, dan zijn wij benieuwd naar welk beeld jij hebt bij chemie en duurzaamheid! Beantwoord onze vragen en maak kans op 15 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!