Een lekker kleurtje

Deel

De lente is weer begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Even op een terrasje wat zonnestralen pakken en een mooi kleurtje opdoen. Maar al die zon op je huid is ook gevaarlijk. Mensen met een lichte huid verbranden vaak snel. Voor wie toch lekker wil vertoeven op een terras is zonnebrandcrème smeren heel belangrijk. 

Zonlicht
De zon zendt namelijk licht uit met verschillende golflengtes. Dit bestaat uit infraroodstraling, zichtbaar licht en UV-straling. De UV-straling is verantwoordelijk voor het krijgen van een kleurtje maar is ook erg gevaarlijk. 

UV-straling bestaat uit UV-a, UV-b en UV-c straling. UV-c straling is het meest gevaarlijk maar wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer. UV-A straling kan zorgen voor huidveroudering (A van aging) en dringt diep door in de huid. UV-B straling zorgt voor het bruin worden en verbranden van de huid (B van burning). Als de huid verbrandt, kan dit zorgen voor DNA-schade en kan dit zelfs leiden tot huidkanker.

Het is dus heel belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Smeren maar dus! Zonnebrandcrème werkt op verschillende manieren en is onder te verdelen in twee groepen. Er zijn crèmes die de UV-straling weerkaatsen en verstrooien, en crèmes die de energie van de straling opnemen.

Fysische zonnefilters
De eerste groep heet fysische zonnebrandcrème en maakt gebruik van minerale filters. Vaak zijn ze te herkennen aan de witte waas die ze achterlaten op de huid. De gebruikte minerale filters zijn zinkoxide of titaniumdioxide. 

De deeltjes zinkoxide en titaniumdioxide werken als een soort spiegel. Wanneer het zonlicht erop valt weerkaatsten ze de straling in allerlei richtingen en voorkomen dat de straling dus in de huid doordringt. Door deze weerkaatsing kan de zonnestraling de huid niet beschadigen.

Tegenwoordig hoef je niet meer rond te lopen met een witte waas.  Door de deeltjes heel klein te maken is de zonnebrandcrème niet meer zo zichtbaar op de huid en ben je toch goed beschermd. Wel is het zo dat deze kleine nanodeeltjes mogelijk via de huid opgenomen kunnen worden en alsnog schadelijk kunnen zijn. Maar er is nog meer onderzoek voor nodig om dit te bewijzen.

Chemische zonnefilters
De tweede groep bestaat uit chemische filters. Dit zijn stoffen die UV-licht kunnen absorberen. Als je de zonnebrandcrème aanbrengt, trekken de chemische filters in de huid. Doordat ze de energie van UV-straling opnemen, vallen deze stoffen uiteen in andere stoffen. Het nadeel van deze chemische filters is dus ook dat ze hun werking verliezen. Daarom moet er vaak opnieuw zonnebrandcrème aangebracht worden. 

De werkzame bestanddelen in dit soort zonnebrandcrèmes zijn chemische UV-filters. Deze moleculen kunnen straling met een bepaalde golflengte absorberen. Het molecuul neemt de energie van de straling op en dit wordt omgezet in warmte. Ook kan het molecuul door het opnemen van straling uiteenvallen in andere moleculen. Op deze manier dringt de straling niet de huid door, maar neemt het molecuul de energie op. 

Weerkaatsing of absorberen?
Maar welke soort is nou het beste? Daarover zijn de meningen nog verdeeld. Mensen met een gevoelige huid hebben misschien meer baat bij een zonnebrandcrème met fysische filters. Deze filters blijven namelijk op de huid liggen en veroorzaken zelden een allergische reactie. Het nadeel is dus wel dat je een witte waas kan zien. Door nanotechnologie heb je bij deze crèmes geen last van de witte waas, maar er moet meer onderzoek gedaan worden naar de mogelijke gevolgen hiervan.

De chemische filters trekken dus in de huid en nemen daar de stralingsenergie op. Het voordeel is dat je de crème niet als een witte waas ziet. Een nadeel van chemische filters is dat de moleculen hun werking verliezen omdat ze niet stabiel zijn. Ook is er meer kans op huidirritatie en sommige chemische filters kunnen door het lichaam worden opgenomen. 

Tegenwoordig bestaan er ook nieuwe chemische zonnefilters zoals de stof Tinosorb S. Deze chemische stof is stabiel, dringt niet door in het lichaam en laat ook geen witte waas achter. Dit molecuul lijkt dus de voordelen van zowel chemische als fysische filters te hebben. 

Welke soort zonnebrandcrème je ook kiest, het is belangrijk dat je goed smeert. Zitten op een terras en genieten van de buitenlucht en het zonnetje geeft een goed gevoel maar is dus niet zonder gevaren. Verbranden is niet fijn en is ook erg pijnlijk. Door jezelf goed en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème bescherm je de huid en voorkom je DNA-schade. 


Beide soorten zonnefilters hebben dus hun voor- en nadelen maar er kan nog veel verbeterd worden aan een zonnebrandcrème. Spreekt dit je aan en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan en misschien wel een nieuw zonnefilter te maken? Neem dan een kijkje bij onderstaande opleidingen. 

MBO Opleidingen

Allround laborant
Ben jij onderzoekend ingesteld en hou je ervan heel stapsgewijs en precies te werken? Dan ben jij geschikt voor het beroep van de allround laborant!

Chemisch-fysisch analist
Ben jij nieuwsgierig aangelegd en zou jij willen weten wat er precies in gebruiksgoederen en voeding zit? Dan is chemisch-fysisch analist het juiste beroep voor jou.

HBO Opleidingen

Chemie
Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het toepassen van veiligheid, het maken van nieuwe producten en analyseren van stoffen. Maar ook onderzoek doen naar alledaagse producten. Je werkt nauwkeurig en bent bereid om maatschappelijke vraagstukken om te zetten in chemische oplossingen.

Huidtherapie
Je huid is je grootste orgaan en een gezonde huid is dan ook heel belangrijk. Wil jij mensen helpen die problemen hebben met hun huid? Volg dan de opleiding Huidtherapie aan Hogeschool Utrecht. In deze opleiding leer je hoe je huidproblemen constateert en behandelt. 

WO opleidingen

Farmacie
Geneesmiddelen: wat is het effect, hoe dien je ze toe, hoe geef je voorlichting en hoe herken je ziekteverschijnselen? Dat is de kern van farmacie.

Chemistry
Scheikunde is overal. Of het nu gaat om de display van je mobiele telefoon, de deodorant die je gebruikt, de pijnstiller tegen hoofdpijn, voor alles wat je gebruikt vormt scheikunde de basis. In de Engelstalige bacheloropleiding Chemistry word je opgeleid voor het doen van chemisch onderzoek waarin je vaak samenwerkt met wetenschappers van verschillende vakgebieden. 
 

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Bijna elke kankerpatient wordt behandeld met chemo, een nare kuur waar je heel ziek van wordt. Onderzoekers vonden een alternatief met bijna geen bijwerkingen.

Het noorderlicht, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Felle kleuren die in de lucht lijken te dansen. Maar wat is het noorderlicht nou eigenlijk?