Back to school
Alle artikelen

Artikel

Back to school

Waar blijft de tijd?!? Het einde van de zomervakantie is in zicht en voor je het weet loop je het schoolplein weer op. Wel leuk natuurlijk om al je vrienden weer te zien en wie weet leer je nieuwe mensen kennen. Maar misschien moet je nog een beetje op gang komen. Wij hebben daarom alvast super handige apps en tips op een rijtje gezet die je leven op school nog leuker en makkelijker maken. Veel plezier dit schooljaar!

Mentoren wijzen de weg
Heb jij een flinke dosis talent en ben je de eerste in je omgeving die gaat studeren? Dan is dit iets voor jou. Het scholierenprogramma Giving back zorgt ervoor dat jij met jouw persoonlijke mentor alles uit jezelf kunt halen, jouw talenten tot bloei komen en je geen enkele kans laat lopen. Ben jij ambitieus en wil je meedoen? Dan zoeken ze jou! Aanmelden kun je tot circa eind september, dit kan per stad verschillen.

Ook Diversity talks is een initiatief waar scholieren begeleiding kunnen krijgen van een mentor. In de 1-op-1 begeleiding ondersteunen studentmentoren Amsterdamse scholieren bij studiekeuze, huiswerk plannen of op persoonlijk vlak.

Hulp bij exacte vakken
Als je vragen hebt over natuurkunde of scheikunde, dan is de vraagbaak natuurkunde of de  vraagbaak scheikunde helemaal top. Heb je moeite met wiskunde dan is er de app Mathway die je helpt bij al je wiskundige problemen, inclusief fundamentele wiskunde, algebra, trigonometrie, calculus en statistieken. Maak een foto van je probleem of type het in en je krijgt stap voor stap antwoord. Er is ook een website.

Focus houden
Lukt het niet om je aandacht bij je huiswerk te houden en raak je snel afgeleid door je mobiele telefoon? Installeer dan de app Forest en plant een digitaal boomzaadje als je start met je huiswerk. Hoe langer jij werkt, hoe groter je boom groeit. Toch even kijken op Insta? Dan verdort je boom. De credits die je verdient met jouw bomen, kun je gebruiken om echte bomen te laten planten!

Extra uitdaging
Ben jij een vwo-scholier en op zoek naar extra uitdaging naast je normale lessen? De Radboud Universiteit laat je graag verder kijken. Je kunt kiezen uit verschillende verdiepende activiteiten. Bij sommige programma’s is overleg met je middelbare schooldocent of decaan vereist voor deelname.

Help virussen bestrijden
Viruskenner is een project voor jongeren, om meer te weten te komen over virussen. Het is actief in Italië, Suriname en Nederland. Wanneer je deelneemt, bereik je twee doelen tegelijk. Allereerst krijg je voldoende tijd en hulpmiddelen om te duiken in de wondere wereld van de virussen. Daarna ga je samen met je team nadenken hoe je deze nieuwe kennis door kunt geven aan anderen. Uiteindelijk presenteren de beste teams hun bevindingen in een landelijke finale. Doe jij mee?

Lekker lunchen
Zorg goed voor jezelf en neem iedere dag een lekkere en gezonde lunch mee naar school. Die maak je natuurlijk zelf! Ben je geen keukenprins of -prinses? Dan is ‘Help, ik moet koken’ een uitkomst. Wie weet tover je straks wel hele diners voor je vrienden op tafel. Samen eten is super gezellig en het opruimen en afwassen is zo gedaan als je dat even samen doet.

Plannen doe je zo
Plannen is het geheim om goede cijfers te halen voor je toetsen én zorgeloos leuke dingen doen. Door het maken van een planning creëer je rust in je hoofd. Hoe je dat aanpakt? Gebruik de app Schoolagenda of lees het hier. Je kunt ook het filmpje van Eva bekijken:

Profielwerkstuk
Ga jij dit jaar aan de slag met je profielwerkstuk? Het werkstuk is een leuk onderdeel van je examenprogramma waarbij je zelf onderzoek mag doen naar een onderwerp dat jij interessant vindt. Je kunt bijvoorbeeld met jouw onderwerp bijdragen aan een duurzame samenleving. Daarbij zijn deze tips handig. Heb je andere hulp nodig bij je profielwerkstuk? Dan kun je terecht bij iedere universiteit in Nederland! We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Money
Op Nibud/scholieren vind je alle informatie over geldzaken waar jij mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld zakgeld, bijbaantjes en sparen. Maar ook wat het kost als je op jezelf gaat wonen. En hoe je aan meer geld komt. En hoe anderen dat doen. Moneyfit is ook een aanrader. Deze website wordt beheerd door jongeren en is speciaal bedoeld voor 16- tot 26-jarigen.

Hulp online
Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon je hart wilt luchten: hier vind je zes organisaties die je snel, anoniem en gratis hulp bieden.

artikel icoon Een groene stad
Innovatie | Klimaatverandering | Technologie
04-07-2023
Een groene stad
Start-up Respyre zet mos in tegen klimaatverandering.
Bekijk het artikel
artikel icoon Designer eiwitten 
Wetenschap
04-07-2023
Designer eiwitten 
AI ontwerpt eiwitten voor wetenschappelijk onderzoek.
Bekijk het artikel
artikel icoon Bellenblaas tegen plastic in de rivieren
Innovatie | Technologie
04-07-2023
Bellenblaas tegen plastic in de rivieren
Een innovatieve uitvinding voor schone rivieren.
Bekijk het artikel
artikel icoon Oude nieuwe kleding
Duurzaamheid | Technologie
19-04-2023
Oude nieuwe kleding
Hoe werkt dat nou eigenlijk, kleding recyclen?
Bekijk het artikel
artikel icoon Wat en voor wie is het HPV-vaccin?
Dagelijkse chemie
30-03-2023
Wat en voor wie is het HPV-vaccin?
Lees meer over hoe het HPV-vaccin werkt.
Bekijk het artikel
artikel icoon De magnetische wereld op zijn kop
Wetenschap
22-03-2023
De magnetische wereld op zijn kop
Het wisselen van de magnetische polen, wat zijn de effecten?
Bekijk het artikel
artikel icoon Zeewier als oplossing?!
Duurzaamheid | Innovatie
07-03-2023
Zeewier als oplossing?!
Zeewier is de grondstof van de toekomst!
Bekijk het artikel
artikel icoon Spruitjes: de koriander onder de groente
Dagelijkse chemie
13-02-2023
Spruitjes: de koriander onder de groente
Waarom vindt de één spruitjes lekker en de ander niet?
Bekijk het artikel
artikel icoon Stervende koraalriffen
Klimaatverandering
22-12-2022
Stervende koraalriffen
Hoe kan het dat wereldwijd onze koraalriffen verbleken?
Bekijk het artikel
artikel icoon De eerste stap naar genezing
Innovatie | Technologie
10-11-2022
De eerste stap naar genezing
Ruggenmergimplantaat maakt lopen weer mogelijk
Bekijk het artikel