
Iedereen heeft het wel eens gehad, gisteren heerlijk gesport en vandaag je bed bijna niet uit kunnen stappen: spierpijn. Tijdens het sporten vinden er allemaal chemische reacties plaats in je lichaam en deze hebben verschillende effecten. Eén daarvan is spierpijn. Spierpijn ontstaat door het langdurig of overmatig belasten van je spieren, maar dit betekent niet dat spierpijn iets slechts is.
Wat is spierpijn precies? Als eerste is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende soorten spierpijn zijn, acute spierpijn en vertraagde spierpijn.
Acute spierpijn
Acute spierpijn is de spierpijn die je voelt tijdens- en direct na de training. Deze is te herkennen aan het brandende/zure gevoel tijdens de training. Dit gevoel van verzuring komt doordat er tijdens het sporten melkzuur ophoopt. Melkzuur ontstaat door de anaerobe verbranding van glucose, anaeroob betekent zonder zuurstof.
De anaerobe verbranding vindt vooral plaats bij korte intensieve trainingen. Als je bijvoorbeeld een sprint trekt, moet er zoveel energie naar je spieren dat er niet genoeg zuurstof is voor de normale verbranding van glucose. Dit leidt tot de anaerobe verbranding van glucose en daarbij komt melkzuur vrij. De opstapeling van melkzuur zorgt voor de verzuring.
Vertraagde spierpijn
Een andere vorm van spierpijn is vertraagde spierpijn. Vertraagde spierpijn is de spierpijn die je de volgende dag of dagen na het sporten voelt. Vooral krachttrainingen zorgen voor langdurige spierpijn.
Deze spierpijn komt doordat er tijdens het sporten hele kleine scheurtjes in de spieren ontstaan. Je lichaam zal deze spierscheurtjes repareren en de zogenoemde ‘supercompensatie’ creëren. Deze supercompensatie zorgt ervoor dat de spieren groter en sterker worden.
Spierpijn zorgt er dus eigenlijk voor dat je sterker en beter wordt!
Daarnaast zijn er nog veel meer chemische reacties die plaats vinden in je lichaam en de stoffen die daarbij vrijkomen zorgen vaak voor een fijn gevoel waardoor sporten super gezond is.
Andere stoffen die vrijkomen bij het sporten zijn bijvoorbeeld: endorfine, welke zorgt voor een blij gevoel en het blokkeren van pijn. Dopamine, ook wel het ‘gelukstofje’ genoemd, zorgt ervoor dat je een fijn gevoel krijgt. En serotonine, dit is een chemisch stofje dat verantwoordelijk is voor geluk, een goede nachtrust en een gezonde eetlust.