
Sinds 2004 staat de groene zeeschildpad geregistreerd als een bedreigt diersoort op de zogehete Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De schildpad kreeg deze status vanwege de bedreiging van tourisme, vissen en verstoringen van zijn leefgebied. Nu hangt er een nieuw gevaar boven het hoofd van het zeedier: versnelde klimaatverandering.
De groene zeeschildpad
Uitsterven nabij
Het tempo waarmee het klimaat verandert zorgt voor het snelle opwarmen van de aarde. Deze opwarming heeft als gevolg dat het zand waar de zeeschildpadden hun eieren in leggen ook stijgt in temperatuur. En dit heeft desastreuze gevolgen voor de populatie.
Het geslacht van de baby zeeschildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van het zand. Namelijk, hoe warmer het zand, hoe groter het percentage eieren waar een vrouwtje uit komt.
Op Heron Island, één van de broedplaatsen van de groene zeeschildpad in Australie, is het percentage uitgekomen vrouwtjes in de afgelopen tien á twintig jaar 99%!
Baby groene zeeschildpad
Als dit percentage niet daalt in de komende decennia zijn er in de nabije toekomst geen mannetjes meer die de vrouwtjes kunnen bevruchten. Het probleem is op dat moment onomkeerbaar en leidt uiteindelijk tot de uitsterving van de groene zeeschildpad.
Ingrijpen
Een team van de Universiteit van Queensland probeert ervoor te zorgen dat er meer mannetjes zeeschildpadden worden geboren.
Ze doen dit door ’s nachts het strand op te gaan en in de gaten te houden wanneer er schildpadden het zand op komen om te broeden. Wanneer het zwangere vrouwtje haar eieren legt worden deze, zonder het broeden te verstoren, voorzichtig verzameld.
Vervolgens worden de eieren in een kunstmatig nest in het zand geplaats. De onderzoekers kunnen de nesten zo goed in de gaten houden. Ze ervoor zorgen dat het nest en de eieren koel blijven. Na ongeveer zes weken komen de eieren uit en kijken de onderzoekers naar de resultaten.
Nest met eieren
In de loop van de geschiedenis hadden groene zeeschildpadden (en vele andere dieren) duizenden jaren de tijd om zich aan te passen aan klimaatverandering. De opwarming van de aarde gaat tegenwoordig echter zo snel dat de evolutie het tempo niet bij kan houden. Het gevolg, het falende broedgedrag van de schildpadden, dwingt de mens helaas tot ingrijpen in een natuurlijk proces.
Het is dus van groot belang om de huidige snelheid waarmee het klimaat op aarde verandert tegen te gaan. Alleen op die manier kunnen wij de groene zeeschildpad de tijd geven om zich aan te passen aan zijn veranderende leefomgeving.
Over de hele wereld heen doen mensen, organisaties en bedrijven van alles om klimaatverandering tegen te gaan. Wil jij ook graag een bijdrage leveren, maar weet je niet hoe?
Jouw bijdrage
Dingen zoals minder vlees, vis en zuivel eten, minder vliegen, zelf een tas meenemen als je gaat winkelen en alles zoveel mogelijk tweedehands kopen, dragen al bij aan een beter klimaat. Bekijk op samensnellerduurzaam nog meer concrete voorbeelden van kleine dingen die jij nu al kunt veranderen. Of steun een bedrijf, organisatie of goed doel in hun missie voor een duurzame samenleving.
Profielwerkstuk over duurzaamheid
Wil je graag nóg meer doen? Geef je dan op voor het scholieren project Imagination at Work! Imagination at Work is een bèta profielwerkstukken competitie voor havo en vwo leerlingen. In deze competitie krijg jij de kans om met jouw profielwerkstuk mee te werken aan de projecten of onderzoeken van bedrijven of wetenschappers over duurzaamheid en innovatie. Media mei start ieder jaar de inschrijving. Voor meer informatie over de competitie kijk op Imaginationatwork competitie.