Dit is de inleiding van de proef daar worden twee manieren beschreven, maar ik kon er niet echt de manier uithuilen die ze in de genoemde vraag bedoelen. Als het hier niet in staat zou ik het ook niet weten.
Coulometrie is een analysemethode die gebaseerd is op de hoeveelheid lading (het aantal coulombs) dat bij een elektrolyse door een oplossing gaat. De coulometrie omvat twee technieken. Bij de eerste wordt een oplossing van de te bepalen stof bij een constante spanning geelektrolyseerd. Door de elektrolyse wordt de te bepalen stof omgezet en daardoor verandert de geleidbaarheid van de oplossing. De verandering van geleidbaarheid kan worden gevolgd door de stroomsterkte te meten. Volgens de wet van Ohm geldt: U=1x R, waarin U de spanning in volt, I de stroomsterkte in ampère en R de weerstand in ohm is. Omdat de weerstand van een oplossing omgekeerd evenredig is met de geleidbaarheid kun je afleiden dat wanneer je de spanning constant houdt de geleidbaarheid rechtevenredig is met de gemeten stroomsterkte. Het eindpunt van de bepaling is bereikt wanneer (nagenoeg) alle te bepalen stof is omgezet en de stroomsterkte, dus de geleidbaarheid naar nul nadert. De totale hoeveelheid lading die tijdens de elektrolyse door de oplossing is gegaan is nu een maat voor de hoeveelheid geëlektrolyseerde stof.
Bij de tweede techniek wordt een oplossing van de te bepalen stof niet bij constante spanning maar juist bij constante stroomsterkte geëlektrolyseerd. Er zijn nu twee mogelijkheden. De te bepalen stof reageert net als bij de eerste techniek aan één van de elektroden of de te bepalen stof wordt omgezet door uit een buret een oplossing toe te voegen, ermee reageert. Omdat er een titrant (titreervloeistof) wordt toegevoegd, wordt deze laatste methode ook wel coulometrisch titreren genoemd.
Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een witte vaste stof met molecuulformule CaHO, en massa 176,13 μ, die goed oplost in water en alcohol. Bij deze bepaling wordt een oplossing van vitamine C en kaliumjodide geëlektrolyseerd. Daarbij wordt aan de anode jood gevormd. Zolang er ascorbinezuur in de oplossing aanwezig is reageert het gevormde jood onmiddellijk met het ascorbine- zuur dat daarbij wordt geoxideerd tot dehydro-ascorbinezuur, C.H.Os. Om het eindpunt van de titratie vast te stellen wordt aan de oplossing een zetmeeloplossing toegevoegd. Op het moment dat alle ascorbinezuur is omgezet kan het gevormde jood niet meer reageren en kleurt donker door reactie met zetmeel.