Hallo Fenne,
Je vraagt naar formulering. Daarom: kalkwater bestaat niet alleen uit calcium- en hydroxide-ionen, maar omdat het zout is opgelost, zijn deze ionen ook nog eens vrij (daarom kan de oplossing elektrische stroom geleiden).
In het begin is de CO2 nog niet in overmaat. Het reactieproduct klopt, maar ook dit zout is in oplossing, dus: Ca2+(aq) + 2 HCO3– (aq). De ionen waren al vrij in het kalkwater en blijven nu vrij (formulering: “valt uit elkaar” suggereert dat je eerst weer een vaste stof had gekregen).
Daarna gaat je formulering niet goed. Dat zit in de term “overmaat”. Je hebt hier te maken met een reactie in twee stappen; ik noteer de combinatie H2O (l) + CO2 (aq) als H2CO3 (aq): deze notatie kan je ook in je Binas zien en ik hoop dat die iets duidelijker maakt wat er gebeurt:
H2CO3 (aq) + OH– (aq) –> HCO3– (aq) + H2O (l). Als alle H2CO3 op is, komt de tweede stap:
HCO3– (aq) + OH– (aq) –> CO32- (aq) + H2O (l). Het gevormde carbonaation slaat vervolgens neer met de calciumionen, die nog in de oplossing zaten. Je noemt zelf al het slecht oplosbare CaCO3(s).
Tenslotte: ik mis in de verhaal wat je grafiek doet tussen het begin van de meting en het moment van vorming van het vaste CaCO3 (dus de periode waarin HCO3– wordt gevormd).
Heb je hier voldoende houvast aan?
Groeten,
Wim Wessel