Beste Vera,
Bij het beantwoorden van deze vragen moet je gebruik maken van BiNaS tabel 48, waar je de relevante halfreacties kunt vinden.
Je begint met het maken van een deeltjesinventarisatie, dus bijvoorbeeld in het tweede geval hebben we MnO2, H+ (want aangezuurd, dus zuur milieu, dus bij redox H+), Fe(s), én bij redox ook altijd water H2O.
Dan kijken we in BiNaS tabel 48 wat de sterkste oxidator is (in dit geval MnO2 met H+, standaardelektrodepotentiaal +1,22 V) en wat de sterkste reductor is (Fe, standaardelektrodepotentiaal -0,45 V). De reductor levert in dit geval 2 e– aan de oxidator, die er volgens de BiNaS ook 2 nodig heeft.
Je kunt deze twee halfreacties gewoon overnemen uit de BiNaS en 1 op 1 optellen, want ’t aantal elektronen is gelijk. In de totale reactievergelijking mogen geen elektronen meer staan.
Zo kun je de 1e vraag ook aanpakken. Lukt het je om daar de inventarisatie te maken en de halfreacties te vinden? Ze staan ook in de BiNaS, en je hebt fosforigzuur dus ook weer een zuur milieu!
Succes!
Met vriendelijke groet, Wim Moene