Vraagbaak scheikunde
1.4- additie en 1.2- additie
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 9 maanden geleden door Rae.
-
AuteurBerichten
-
SannaGast
Hallo,
Voor scheikunde moet ik het polymeermolecuul van buta-1,3-dieen , dat ontstaat door zowel 1.2 als 1.4-additie tekenen. Ik weet echt totaal niet wat dit is. In het boek wordt dit niet eens besproken. Kan iemand me op weg helpen?
Alvast bedankt.
Sanna
muiExpertDag Sanna
In onderstaand document vind je mijn uitleg
Mocht dat tot vragen leiden dan hoor ik het welGroet
MUISannaGastHai,
stel dat we Br ook bij 1,4 willen aanhechten, gaan deze dan aan de 1 en 4 zitten? Dus 1 Br atoom bij de eerste C en de andere bij de vierde?
Sanna
muiExpertDat klopt.
Er komt dan wel een dubbele binding tussen het tweede en derde C-atoom.
Dus als broom via een 1,4-additie met buta-1,3-diëen reageert ontstaat 1,4-dibroombut-2-een.Nog vragen? Ik merk het wel.
Succes met de scheikundeGroet
MUISannaGastHai, ik had nog een vraagje:
https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/577383/Voorbeeld%20toetsopgaven.doc 6b.Nu wordt gevraagd voor een polymeer van but 1 een. Gaat die op de zelfde wijze als hoe in de opgave etheen is polemiseert?
Met een vriendelijke groet,
Sanna S,
muiExpertDag Sanna
Dat gaat inderdaad hetzelfde, want het is de C = C binding die bepalend is voor de polymerisatie.
Als je het wil tekenen kun je het beste deze C = C binding horizontaal tekenen en de rest van het but-1-eenmolecuul verticaal.
Zie daarvoor mijn eerdere document waar ik de 1,2-additie van buta-1,3-diëen heb uitgelegd.
Na polymerisatie van but-1-een krijg je dan een lange C-keten met uitsluitend enkelvoudige bindingen tussen de C-atomen. In deze C-keten worden C-atomen waaraan twee H-atomen gebonden zijn, afgewisseld door C-atomen waaraan een H-atoom en een C2H5-groep (ethylgroep) zijn gebonden.
Ik hoop dat je met deze informatie verder kan.
Zo niet, laat het wetenGroet
MUISannaGastMUI, super bedankt voor je antwoord!
Sanna
RaeGasthallo,
“Geef de structuurformule van alle reactieproducten van Buta-1,3-dieen en waterstofbromide. Ga ervan uit dat er zowel 1,2-additie als 1,4-additie zal optreden”
wie kan mij bij deze scheikunde vraag helpen? En wat is “1,2-additie en 1,4-additie” nou precies?
Alvast bedankt!
Rae
Yvette van RijckevorselExpertBeste Rae,
Bij een additiereactie heeft een koolwaterstof een dubbele (of drievoudige) covalente binding. Even kort in herhaling wat een covalente binding is. Een covalente binding is een gedeeld elektronenpaar tussen twee atomen, waarbij er 1 elektron van het ene atoom is en de andere elektron van het andere atoom is.
Een enkele binding is zo sterk dat die niet eenvoudig te breken is. Maar een dubbele binding is zwakker. Je zou kunnen zeggen dat deze tweede binding ‘onder spanning staat’ waardoor deze open kan klappen onder de juiste omstandigheden.
Bij een H2C=CH2 binding klapt de dubbele binding open en krijgt iedere C zijn eigen elektron terug. Dit elektron kan nu weer een nieuwe binding maken. Dit kan bijvoorbeeld met een broom molecuul: Br-Br.
De binding tussen de broom-atomen wordt dan ook verbroken waarbij ieder broom-atoom zijn eigen elektron terug krijgt. Het elektron van het koolstofatoom en het elektron van het broomatoom kunnen nu samen een binding maken. Dit gebeurt voor beide C-atomen en beide broomatomen waardoor alle ‘enkele’ elektronen weer een covalente binding vormen. Je krijgt dan Br-H2C-CH2-Br.
Dit heet een additiereactie omdat er een stof wordt ’toegevoegd’ (additie is een ander woord voor toevoegen) aan het koolwaterstofmolecuul.
Dit voorbeeld is een 1,2-additiereactie omdat het broommolecuul bindt op positie 1 en positie 2 van het molecuul.
Bij een 1,4-additiereactie hebben we 2 dubbele bindingen in het molecuul, bijvoorbeeld
H2C=CH-CH=CH2
Nu klappen beide dubbele bindingen open, waarbij iedere C in het molecuul zijn elektron terug krijgt.
C(1) en C(4) binden nu hun enkele elektron met dat van broom, terwijl de C(2) en C(3) hun elektron nu met elkaar gaan delen om een covalente binding te vormen.
Je krijgt dan Br-H2C-C=C-CH2-Br. Nu zitten de broom-atomen op positie 1 en 4, vandaar de naam 1,4-additie.
Je kunt hetzelfde doen met waterstofbromide (HBr) waarbij in plaats van twee broomatomen, nu 1 broom-atoom en 1 waterstof-atoom aan je koolwaterstof met dubbele binding(en) vast komt te zitten.
Is dit voor jou zo duidelijk Rae? Het is wat lastig uitleggen over tekst. Als je het zo nog niet helemaal begrijpt dan laat het even weten dan geef ik je een link naar een uitlegfilmpje.
Groeten,
Yvette
RaeGastHey Yvette,
Dankjewel voor je geweldige uitleg! Een uitlegvideo derbij zou wel fijn zijn, zodat ik het nog wat beter kan begrijpen.
Groet,
Rae
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens