bufferoplossingen
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

bufferoplossingen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #162018 Reageer
  Noor
  Gast

  Beste meneer/mevrouw,

  ik heb 3 titraties uitgevoerd, eentje met zoutzuur, eentje met azijnzuur en eentje met fosforzuur. Deze heb ik getitreerd met natronloog.
  Dit heb ik moeten doen met coach 7. Bij elke titratie is hier een pH-curve uitgekomen. Met op de verticale as de pH en op de horizontale as Volume (mL). Nu heb ik de opdracht gekregen om op elke pH-curve aan te geven in welk(e) gebied(en) er sprake is van een bufferoplossing. Weet u welke gebieden dit zijn?

  Ook heb ik de opdracht gekregen om bij elke buffer aan te geven om welk geconjugeerd zuur-basepaar het gaat. Kunt u aangeven om welke conjugeerd zuur-basepaar dit gaat bij elke titratie?

  mvg,

  Noor

  #162022 Reageer

  Hallo Noor,

  Je weet waarschijnlijk dat een bufferoplossing een zwak zuur en zijn geconjugeerde( bijbehorende) base bevat. Bij welke van de 3 titraties is hier sprake van en waar tijdens de titratie zijn de hoeveelheden ongeveer gelijk? Bij de 2de vraag moet je kijken naar de reactievergelijking(en). Daarin komt het zuur-basepaar voor. Denk eraan dat bij fosforzuur er sprake is 3 vergelijkingen, ieder met hun eigen zuur-basepaar. Ik hoop dat je er zo uitkomt, anders stuur je maar een vervolgvraag.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #162048 Reageer
  Noor
  Gast

  Hoi,

  Bedankt voor uw reactie.

  Ik heb nu dit als geconjugeerde zuur-baseparen:

  Zuur-basepaar van zoutzuur: HCl (is het zuur) en NaCl (is de geconjugeerde base). Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  Zuur-basepaar van azijnzuur: CH3COOH (is het zuur) en CH3COO (is de geconjugeerde base). Samen voor ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  Zuur-baseparen van fosforzuur: de eerste is H2PO4 (is het zuur) en HPO42- (is de base).                                      Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  De tweede bij fosforzuur is: HPO42- (is het zuur) en PO43- (is de base). Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.

  Klopt dit?

  mvg,

  Noor

  #162050 Reageer

  Hallo Noor,

  Ja, bijna. Ik zie 3 goede zuur-base-paren. Al mis ik bij fosforzuur de eerste stap. En HCl is een sterk zuur, dus komt volledig geïoniseerd voor. En NaCl is een zout; daarvoor geldt hetzelfde. Wat is hier dus het zuur-base-paar?

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #162057 Reageer
  Noor
  Gast

  Hoi,

  Zuur-basepaar van zoutzuur: H+ (Is het zuur) en Cl (is de base). Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  Zuur-basepaar van azijnzuur: CH3COOH (is het zuur) en CH3COO (is de geconjugeerde base). Samen voor ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  Zuur-baseparen van fosforzuur: de eerste is H3PO4(is het zuur) en H2PO4– (is de base). Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar
  De tweede is H2PO4 (is het zuur) en HPO42- (is de base).
  Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.
  De derde bij fosforzuur is: HPO42- (is het zuur) en PO43- (is de base). Samen vormen ze een geconjugeerd zuur-basepaar.

  Klopt het nu?

  alvast bedankt!

  mvg,

  Noor

  #162062 Reageer

  Hallo Noor,

  Ja, hoor. Prima. Maar bij zoutzuur is Cl de base van het zuur HCl. Maar HCl komt hier niet voor; je hebt alleen met H3O+ te maken.

  Groet,

  Jan Wim Peters

   

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: bufferoplossingen
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts