Energeidiagram verwarmen water – faseverandering
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Energeidiagram verwarmen water – faseverandering

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1904 Reageer
  Robin
  Gast

  Opgave: “De warmte die opgenomen wordt tijdens een temperatuurstijging en een faseovergang kun je weergeven in een energiediagram. Teken één energiediagrma waarin je het verwarmen van 100g water van 273 K naar 373 K en de faseovergang naar waterdamp weergeeft in twee stappen.”

  Daarvoor heb ik al de vormingswarmte l -> g uitgerekend (2,86 – 2,42 = ) op 0,44 x 10^5 J.
  En voor de temperatuurverandering is 4,18 x100 g x 100K = 4, 18 x 10^4 J nodig.

  Maar hoe zet je dit nu in een diagram? De docent tekende het als E op de verticale as en dan twee endotherme reacties, dus zoiets:
  /\———-
  /
  /
  /\———- (sorry , ik kan geen plaatje toevoegen … — is een horizontale lijn en /\ is een top [vloeiend] )
  /
  /
  —–
  Bij de onderste horizontale streep staat H2O(l) 273K, dan wordt dit verwarmt tot H2O (l) bij 373K en dat staat dus bij de volgende horizontale streep. Maar waarom zijn die verbonden met een “heuveltje” ipv gewoon een schuine lijn? Waarom gaat dat iets te ver omhoog en dan weer naar beneden en daarna horizontaal?
  En dan dus weer hetzelfde voor l –> g en dan staat helemaal bovenaan bij het horizontale dus H2O (g) bij 373K.

  Zowel verwarmen als de faseverandering hebben ongeveer evenveel J nodig, dus dat de stappen op elkaar lijken snap ik. Maar waarom die bobbel en waarom zo lang horizontaal. En wat staat horizontaal, de tijd?

  Kortom: ik snap het diagram niet echt en zou dit nooit zelf kunnen tekenen. Kan dit nog verder uitgelegd worden?

  #1905 Reageer
  Robin
  Gast

  Oeps… Mijn schets werkt totaal niet.

  Het is een horizontale lijn onder, dan schuin omhoog (steil) en met een korte boog weer iets omlaag naar een horizontale lijn en dan weer herhaald.

  #1906 Reageer

  Hallo Robin,

  Een energiediagram geeft aan wat de energie is van een hoeveel stof, bijvoorbeeld van 1 mol vloeibaar water. Als je die mol water verdampt is de energie van het water(de damp) groter. Je gaat dus van een laag niveau naar een hoger niveau. Met een pijl kun je aangeven of er energie in moet(pijl omhoog) of dat er energie uit gaat(pijl naar beneden). Bij reacties heb je te maken met activeringsenergie- dat komt er altijd bij op en daarna gaat het er weer uit- en daarom gebruikt men soms zo’n heuveltje. In dit geval zou ik dat niet doen; het is geen reactie. Volgens mij is het niet correct om temperatuursverhoging aan te geven in zo’n diagram. Alleen de energie van de stof voor en na. ( dit laatste moet je even met je docent overleggen) Je gebruikt ook nog de term “vormingsenergie”, waar je verdampingsenergie bedoelt. Vormingsenergie gebruik je alleen bij reacties, dit is een faseovergang. Als je een aansluitende vraag hebt, merk ik dat wel.
  Hier een filmpje daarover: https://www.youtube.com/watch?v=B3gfnv8s2Aw

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

  #1909 Reageer
  Robin
  Gast

  @Jan Wim Peters

  Bedankt voor het snelle antwoord. Als ik je goed begrijp zou jij in een energiediagram de beginenergie tekenen (horizontaal) en de eindenergie (horizontaal) en verder geen kromme [zo noemen we dat bij wiskunde] ertussen? Het boek doet dit wel, maar via google heb ik inderdaad gezien dat dit niet altijd gebeurd en bij het filmpje rond de 5 min niet, maar rond de 7 min wel.

  Ik zei vormingswarmte, maar bedoelde dat je met de vormingswarmtes uit de Binas kon berekenen dat de reactiewarmte l -> g voor zuiver water 4,4 x 10^4 joule is (begin – eind).

  Maar de opgave vraagt ook de energie om de stof te verwarmen en daarbij is de temperatuurtoename die zorgt voor een energietoename (kinetisch in de moleculen?) van 4,18 x 10^4 J. Maar als ik u goed begrijp dan is dit dus niet relevant – of alleen bij deze vraag omdat ze daar om 2 stappen vragen en dit de enige manier is om het in twee stappen te verdelen.

  Ik zou mijn docent er niet meer mee lastig vallen, maar ik denk dat ik het haar toch nog vraag. Want het is nu wel duidelijker, maar nog niet helemaal duidelijk. Ik blijf het een vreemde vraag vinden.

  Bedankt!

  #1911 Reageer

  Hallo Robin,
  Ik heb je verhaal hieronder gezet zodat ik op de juiste plaats antwoord kan geven:
  Bedankt voor het snelle antwoord. Als ik je goed begrijp zou jij in een energiediagram de beginenergie tekenen (horizontaal) en de eindenergie (horizontaal) en verder geen kromme [zo noemen we dat bij wiskunde] ertussen? JA, INDERDAAD. Het boek doet dit wel, maar via google heb ik inderdaad gezien dat dit niet altijd gebeurd en bij het filmpje rond de 5 min niet, maar rond de 7 min wel. HET LIGT EEN BEETJE AAN DE SCHEIKUNDEMETHODE; HET MAG ALLERBEI.

  Ik zei vormingswarmte, maar bedoelde dat je met de vormingswarmtes uit de Binas kon berekenen dat de reactiewarmte l -> g voor zuiver water 4,4 x 10^4 joule is (begin – eind). OK, DAN SNAP IK HET NU. MAAR HET RESULTAAT HEET DAN VERDAMPINGSWARMTE.
  Maar de opgave vraagt ook de energie om de stof te verwarmen en daarbij is de temperatuurtoename die zorgt voor een energietoename (kinetisch in de moleculen?) van 4,18 x 10^4 J. Maar als ik u goed begrijp dan is dit dus niet relevant – of alleen bij deze vraag omdat ze daar om 2 stappen vragen en dit de enige manier is om het in twee stappen te verdelen. HET IS PRIMA OM DAT TE BEREKENEN, MAAR DE OPWARMING HOORT M.I. NIET IN HET ENERGIEDIAGRAM. IK HEB DAT IN MIJN 40 JARIGE LOOPBAAN ALS DOCENT NOG NIET GEZIEN.

  Ik zou mijn docent er niet meer mee lastig vallen, maar ik denk dat ik het haar toch nog vraag. IK DENK DAT JE HAAR MISSCHIEN VERKEERD HEBT BEGREPEN. KAN DAT? Want het is nu wel duidelijker, maar nog niet helemaal duidelijk. Ik blijf het een vreemde vraag vinden.

  SUCCES VERDER EN GROET,

  Jan Wim Peters

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Energeidiagram verwarmen water – faseverandering
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts