Geleiding verschillende 2+ ionen
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Geleiding verschillende 2+ ionen

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #154292 Reageer
  Tom
  Gast

  Op school een proef moeten doen over verschil in geleidbaarheid van koperchloride-hydraat, magnesiumchloridehydraat en bariumchloridehydraat waarbij het gaat over het verschil in geleidbaarheid van Cu2+, Mg2+ en Ba2+ ionen. Het blijkt dat barium het best geleidt. Weet iemand waarom dit zo is? Barium is wel het grootste ion.

  #154293 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Tom,

  De waarde van de geleidbaarheid hangt van meerdere grootheden af. Zoals je zelf aangeeft heeft het bariumion de grootste massa, wat tegenstrijdig lijkt. Wat echter ook meespeelt, is de mate van hydratatie (je noemt alleen de zouten; je zegt niets over de oplossing of oplosmiddel, maar ik neem aan dat je waterige oplossingen gebruikt), de mate waarin een zout in zijn losse ionen splitst (ook een goed oplosbaar zout !!!) en een ioneigenschap, die de molaire iongeleidbaarheid heet. Deze laatste eigenschap zit niet in je examenprogramma, maar je zou het een deeltjeseigenschap kunnen noemen. Als je een tabel met deze molaire iongeleidbaarheden zou opzoeken, zou je zien dat die precies jouw resultaten volgen. Grofweg kan je zeggen dat als je de elementen in een groep van het Periodiek Systeem naar beneden volgt, de molaire iongeleidbaarheid toeneemt.

  Ik wil je wel waarschuwen dat de precieze uitkomst altijd het resultaat is van alle effecten bij elkaar.

  Groeten,

  Wim Wessel

  #154294 Reageer
  Tom
  Gast

  Ontzettend bedankt voor de reactie!! Is zo’n tabel van molaire iongeleidbaarheid ook te vinden in Binas?

  #154295 Reageer
  Tom
  Gast

  We moesten trouwens van alle 3 de hydraten een oplossing van 100ml maken van 0,01M in demiwater en demiwater hebben we als blanco uitgangswaarde genomen.

  #154296 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Binas heeft inderdaad zo’n tabel. Zoek die op via je register op trefwoord (niet via de inhoudsopgave). Het koperion staat daar overigens niet in. Op internet kan je beste in het Engels zoeken op limiting ion conductivity in water.

  #154297 Reageer
  Tom
  Gast

  Naast de grootte van het ion en eventueel (verschil) in temperatuur(dit is wel constant gehouden) is dus het verschil in molair iongeleidbaarheid dus eigenlijk de belangrijkste verklaring dat barium in dit geval het beste geleidt? Opnieuw ontzettend bedankt voor de heldere uitleg en inzet!

  #154298 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Wim,

  de docente gaf ook aan dat we nog goed moeten kijken naar de zuur-base. Kan het zijn dat barium uit de gehydrateerde watermantel makkelijker een H+ ion kan vrijmaken uit water dan de andere 2 en dat hierdoor de geleiding ook toeneemt?

  alvast heel erg bedankt.

  #154306 Reageer
  Tom
  Gast

  Nog een aanvulling: de opmerking van de docente over de zuur-base geldt voor elk groepje ( er is een groepje die de geleidbaarheid moeten meten tussen 1+ en 2+ ionen en er is een groep die de geleidbaarheid moet meten bij verschil in concentratie). Voor iedereen geldt om ook te kijken naar zuur-base maar dit vind ik lastig want bv een Kz waarde van het gehydrateerde barium-ion staat niet in Binas (wel andere gehydrateerde ionen). Heeft het oa dan ook hiermee te maken dat de een meer een zwak zuur is dan de ander en er H+ ionen vrijkomen?

  #154329 Reageer
  Tom
  Gast

  De docent gaf ook aan dat er gekeken moet worden naar zuur-base en dat sommige zwakke base of zwakke zuren in de oplossing deels opsplitsen en hierbij dan H+ of OH- ionen zullen ontstaan en dat we bij het onderzoek hiermee rekening moeten houden. Ik weet niet hoe baruimchloridehydraat, koperchloridehydraat en magnesiumchloridehydraat bij deze zuur-base reacties betrokken zijn en hoe ze reageren waardoor er meer ionen komen waardoor de geleidbaarheid toeneemt. Vooral blijkbaar geldt dit bij bariumchloridehydraat. Hopelijk heeft iemand een verklaring hiervoor. Alvast erg bedankt.

  #154330 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Tom,

  Het lijkt me onwaarschijnlijk dat watermoleculen uit de watermantel rond het bariumion een significante hoeveelheid H+ kunnen afstaan. Niet alleen zijn gehydrateerde ionen zwakke zuren (dus een minimale afsplitsing van H+), maar als je in Binas de zuursterkten van de gehydrateerde ionen vergelijkt, kun je zien dat de sterkste zuren onder de gehydrateerde ionen metaalionen met (relatief) lage atoomnummers zijn en de sterkste rond het midden van het blok ‘overgangsmetalen’ in het Periodiek Systeem liggen. Barium ligt daar ver vanaf, dus waarschijnlijk zijn de gehydrateerde watermoleculen heel zwakke zuren. Ik heb echter geen zuurconstante kunnen vinden om dit ook echt te laten zien.

  Groeten,

  Wim Wessel

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: Geleiding verschillende 2+ ionen
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts