is Zwavel een dipool?
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

is Zwavel een dipool?

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #2641 Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi.

  Is de lewis structuur van zwavel een dipool of niet?….

  Nina

  #2642 Reageer
  Jan-Hein
  Gast

  Beste Nina,

  Zou je je vraag kunnen verduidelijken? Zwavel alleen heeft geen dipool maar als deze een verbinding aangaat met andere atoomsoorten KAN er een dipool ontstaan.

  Jan-Hein

  #2643 Reageer
  Nina
  Gast

  Ik bedoel meer van, lost zwavel op in water? Water is immers een dipool. Maar ik weet niet over SO2 ook een dipool is. Ik zie nu mijn fout, ik bedoel SO2 ipv zwavel. Heffen de ladingen van SO2 elkaar op dus is SO2 geen dipool dus ook niet oplosbaar in water?

  #2644 Reageer

  Beste Nina,

  Er zijn meerdere ‘manieren’ om een antwoord te vinden op deze vraag. Hoe je dit antwoord moet vinden hangt sterk af van de vraag of je al wel of niet de VSEPR theorie / Lewis structuren hebt gehad.

  Ik zal er voor nu even vanuit gaan dat dit niet zo is, als ik dit verkeerd in schat, laat het dan vooral weten dan beantwoord ik je vraag nogmaals maar dan met uitleg van de VSEPR / Lewis structuur van SO2.

  Om de vraag te beantwoorden of een stof polair is of niet, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen:
  1. zijn er polaire atoombindingen in een molecuul aanwezig?
  Als het antwoord ‘nee’ is, dan heeft het molecuul geen polaire bindingen en dus kan het molecuul ook geen dipoolmoment hebben en dus de stof apolair.
  Is het antwoord ‘ja’, dan zijn er wel polaire bindingen, dit is het geval wanneer het verschil in elektronegativiteit tussen atomen > 0,5 is. Je kunt de elektronegativiteit van atomen vinden in binas tabel 40A.

  Uit jouw vraag begrijp ik dat jij al ontdekt hebt de de S-O binding een polaire binding is.
  Indien een molecuul polaire bindingen heeft, heeft een stof niet altijd een dipoolmoment.
  Daarvoor moet vraag 2 beantwoord worden

  2. Is het molecuul symmetrisch? Vallen de ‘krachten’ tegen elkaar weg als gevolg van de symmetrie?
  Wanneer het molecuul uit 2 atomen bestaat, kan het nooit zo zijn dat er twee tegenwerkende krachten aanwezig zijn en is het molecuul altijd polair wanneer er een dipoolbinding is. Vanaf 3 atomen of meer moet je kijken naar de vorm van het molecuul.
  De vorm van het molecuul kun je voorspellen met de VSEPR theorie. Indien je deze theorie (nog) niet gehad hebt, dan kun je in binas tabel 55 kijken of de stof die je zoekt erin staat. Als de stof erin staat en het dipoolmoment is niet 0 Cm, dan heeft de stof een dipoolmoment en dan is de stof dus polair.
  Belangrijk is wel je te realiseren dat in deze tabel zeer weinig stoffen staan vermeld, er zijn natuurlijk veeeeel meer polaire stoffen.

  Staat de stof niet in de tabel dan moet de structuur gegeven worden zodat je kunt zien of de krachten als gevolg van de polaire atoombindingen elkaar opheffen. Zijn de krachten tegengesteld (zoals in CO2) dan heeft het molecuul wél polaire bindingen maar geen dipoolmoment en is het een apolaire stof. Zijn de krachten niet tegengesteld, of in 1 richting tegengesteld maar in een andere richting niet dan zijn er én polaire atoombindingen én een dipoolmoment (zoals bij H2O) en dan is het een polaire stof.

  Ik hoop dat je hiermee het antwoord op je vraag over SO2 kunt vinden.
  Lukt het niet dan laat maar weten wat je nog niet begrijpt!

  Groeten,
  Yvette

  #2645 Reageer
  Nina
  Gast

  dus SO2 is een dipool? Ik heb wel VSPR theorie gehad maar ik gok dat SO2 een dipool is want als ik die Lewis structuur teken dan heeft een O atoom wel een lading andere niet.
  https://chemistry.stackexchange.com/questions/87057/lewis-structure-of-so2
  ^^^^
  Klopt dit?

  #2646 Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi…

  Ik zie dat in het bovenstaande link twee verschillende lewissteucturen zijn….

  Welke zijn dan goed?

  Nina

  #2647 Reageer

  Hallo Nina,

  Je hebt zo te zien nog geen antwoord op je laatste vraag. Er zijn dus zeker drie zogenaamde grensstructuren (mesomere structuren) mogelijk: 1 met een min-lading op de linker O, 1 met een min-lading op de rechter O en 1 met twee dubbele bindingen. De laatste komt je misschien vreemd voor, maar de reden daarvoor is dat ook elektronen in niveau ónder het buitenste niveau mee kunnen doen. Zo heeft een zwavelatoom dus meer valentie-elektronen. Maar belangrijk voor jou is dat de O atomen enigszins min zijn en het zwavelatoom enigszins plus. Omdat een SO2 molecuul niet lineair is, betekent dit dat het een dipoolmolecuul is.
  Beantwoordt dit jouw vraag? Stel zo nodig een volgende.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: is Zwavel een dipool?
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts