Lewis structuren als de covalentie gegeven is.
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Lewis structuren als de covalentie gegeven is.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #2565 Reageer
  Sandra
  Gast

  Hoi scheikundigen,

  Ik heb een vraag waar ik niet mee uitkom. Het gaat om de volgende vraag;

  Teken de Lewis structuur van SO2. Hierbij is de covalentie van S = 5. Verder is bekend dat S ook 1 elektronenpaar heeft. Daarnaast zijn er ook formele ‘ladingen aanwezig, geef deze aan.

  Ik dacht als eerst aan het berekenen van het aantal valentie-elektronen en daarna hoeveel elektronen nodig zijn voor een octet. Dit is hoe ik normaal begin

  Maar ik kom hier niet uit, hoe moet ik een Lewissteuctuur tekenen als de covalentie bekend is? Andere vragen over Lewissteuctuur lukken mij wel, alleen niet als de covalentie is gegeven. Ik heb geen idee hoe ik dit aanpak, want als ik het bereken hoe ik normaal doe dan kom ik niet uit.

  Heeft iemand enig idee hoe ik dit aanpak? Ik heb wel alvast een ander idee gemaakt:

  normaal gesproken is SO2 =

  O=S=O maar hier heeft S dus een covalentie van 4 ? En als ik zoals in de opgave staat, ook 2 vrije elektronen in moet tekenen dan heeft S 10 elektronen om zich heen.

  Hulp bij aanpak zal fijn zijn!
  Een gestressste 6 VWO’ er

  #2567 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Sandra, docenten hanteren verschillende stappenplannen voor het opstellen van een Lewisstructuur. Dus ik wil je niet in een stappenplan “duwen” dat ik gebruik in mijn klassen als jouw docent een andere methode hanteert.
  Waar jij hier fout gaat in eerste instantie is dat je uitgaat dat alle atomen aan de octet regel moeten voldoen. Voor veel atomen geldt die regel maar in deze tekst staat dat de covalentie van S 5 is. Daardoor heeft S dus 10 elektronen om zich heen en geen 8. De beide O-atomen en het S-atoom hebben alle drie 6 elektronen in hun buitenste schil. Dus in totaal moeten er 18 elektronen geplaatst worden in de Lewisstructuur.
  Uit “mijn” stappenplan volgt de conclusie dat er 4 atoombindingen moeten zijn en 5 vrije elektronenparen. O-atomen hebben altijd covalentie 2. Met een S-atoom als centraal atoom, kan je maar op 1 lewisstructuur komen (zie afbeelding)

  #2569 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Zou het S-atoom covalentie 4 hebben gehad en dus voldaan hebben aan de octetregel, dan wordt de Lewisstructuur anders. S kan dan immers maar 4 bindingen vormen en geen 5.
  Zou je hier het stappenplan volgen, dan komt er uit dat er maar 3 atoombindingen zullen zijn 6 vrije elektronenparen. Dat teken je vervolgens als in de figuur te zien is. In deze Lewisstructuur heb je ook ladingsverdeling.

  #2576 Reageer
  Sandra
  Gast

  Hoi Patrick,

  Ten eerste, bedankt voor je reactie. Maar eigenlijk begrijp ik uw uitleg niet, maar dit komt omdat mijn docent een ander manier hanteert.

  Bijvoorbeeld de lewis structuur van water.

  H2O dus: 2 x H oftewel 2x 1 elektronen zijn dus 2 elektronen
  maar dan nog het O’tje, die bestaat uit 6 valentie elektronen dus 1 x 6 zijn dus 6 valentie elektronen.

  Totaal: 6+2 = 8 elektronen. Deze wordt verdeelt in 8/2 = 4 paren.

  Om echter aan de octetregel te voldoen, wil het O atoom 8 elektronen hebben en het H’tje 2.

  Dus dan krijg je : 8+2+2 = 12 elektronen. Deze worden verdeelt in 12/2 = 6 paren.

  Het aantal covalente bindingen in het molecuul is dan: 6 paren – 4 paren = 2 paren

  Het aantal vrije elktronenparen is dan 4 paren – 2 paren = 2 paren en die teken je bij de O.

  Hoe pas ik deze methode toe wanneer gegeven is dat S in SO2 een covalentie heeft van 4 + een vrije elektronenpaar? Of gaat dit niet?

  Ik raak helemaal in de war als de covalentie gegeven is. Hoe kan ik hierbij het aantal valentie elektronen en het aantal elektronen nodig voor octet uit halen?

  Sandra

  #2577 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Als een atoom een covalentie van 5 heeft dan wil dat atoom 10 elektronen om zich heen hebben (i.p.v. 8 bij de octetregel).
  Als je het getal 10 hanteert voor het S-atoom en dan jouw rekenstappen erop los laat, dan zou je volgens mij moeten komen op 4 bindingen en 5 vrije elektronenparen.
  Probeer het maar eens uit. Als je er nog niet uitkomt, dan hoor ik het wel.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Lewis structuren als de covalentie gegeven is.
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts