Vraagbaak scheikunde
Reacties natronloog
Vak
Scheikunde
Onderwerp
Buiten de categorieën
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 4 maanden geleden door Tjibbe.
-
AuteurBerichten
-
ArieGast
Wat is het effect van een natronloogoplossing (1 tot 2%) op zink en staal? In welke mate wordt corrosie van deze metalen versneld door blootstelling aan natronloog? Waaruit bestaat de substantie die overblijft na het opdrogen van een natronloogoplossing, en welk effect heeft dit op de corrosie van zink en staal?
TjibbeExpertArie,
In je vraag noem je zink en staal. Doorgaans is zink redelijk gedefinieerd. Het is overwegend puur zink met vaak een beetje lood.
Voor staal is dat wat lastiger. Staal is een verzamelnaam voor allerlei legeringen waarin ijzer als hoofdbestanddeel aanwezig is. Om ijzer beter bestendig te maken tegen corrosie worden meerdere metalen in staal verwerkt, van titanium tot koper (elementen nr 22 tot 29).In het algemeen is oxidatie door zuurstof uit de lucht de oorzaak en de stof die overblijft na opdrogen is het betreffende metaaloxide(s).
De meeste metalen hebben een dichte oxidehuid waardoor zuurstof niet tot het metaal doordringt. Als die oxidehuid wordt beschadigd door mechanische en/of chemische invloeden (zoals natrium hypochloriet (bleekwater), natronloog en pekel) gaat de oxidatie (corrosie) meespelen.Als je op de link https://www.joostdevree.nl/shtmls/corrosie.shtml kijkt heb je waarschijnlijk voldoende informatie.
Groet,
Tjibbe.TjibbeExpertArie,
Een kleine toevoeging.
Omdat zink een onedel metaal is reageert het met geconcentreerde natronloog onder vorming van waterstof, maar door de lage concentratie van 1-2 % zal dat geen gevaarlijke situatie opleveren.Tjibbe.
ArieGastDankjewel Tjibbe!
Wat voor mij nog niet duidelijk is, is welke substantie er overblijft als een oplossing van natronloog opdroogt. Is dit opnieuw natriumhydroxide, of is door de reactie met water een andere stof ontstaan?TjibbeExpertBij de reactie van natronloog en zink ontstaat natrium zinkaat.
zie reactievergelijking op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumzinkaat -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens