Vraagbaak scheikunde
Reactiesnelheid
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 4 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
-
AuteurBerichten
-
MaxGast
Ik vroeg me af wat het verschil is tussen deeltjes en molecuulgrootte want in mijn boek hadden ze het over het filtreren van zeewater en dat je dan water kan krijgen door dat er een verschil is in molecuulgrootte alleen, wat is dan deeltjes grootte.
en Ik vroeg me af waarom een reactiesnelheid tabel er altijd uit ziet als het linker deel van een parabool die omhoog gaat, zelfs bij een verbrandingsreactie want dan zou ik denken dat die snelheid omhoog gaat.
op deze site staan ze bijvoorbeeld
https://maken.wikiwijs.nl/108065/Sk11_Reactiesnelheid_en_Chemisch_evenwicht_v2C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderHallo Max, dat zijn 2 vragen in 1 onderwerp. Ik zal de vragen in 2 verschillende reacties plaatsen.
Het verschil in deeltjesgrootte en molecuulgrootte is wellicht meer een taalkundig begrip.
Molecuulgrootte is helder: de grootte van 1 molecuul.
Maar omdat tijdens de les en in het boek ook heel vaak over een “deeltje” wordt gesproken (bij chemisch rekenen bijvoorbeeld) als het om een molecuul gaat, kan ik me je verwarring voorstellen. Ik zou zeggen dat met “deeltjesgrootte” meer een deeltje bedoelt wordt dat veel groter is en dat we dus als deeltje ook kunnen zien. Dus een klontje/brokje/korreltje van wel miljarden moleculen samen. Bij het filtreren blijven die grotere deeltjes (dus niet opgeloste stof in zeewater) achter in het filter en gaan het zeewater en de opgeloste stoffen (dus de individuele moleculen) er door heen. Dus met het ‘normale’ filtreren kan je opgeloste stoffen niet scheiden van een vloeistof. Met speciale filtratietechnieken (membraanfiltratie of omgekeerde osmose) kan je wel bijvoorbeeld zouten en grote moleculen scheiden van water.C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderEn dan nu de reactiesnelheid.
De snelheid van een reactie is onder andere afhankelijk van de concentraties van de stoffen die er dan (nog) aanwezig zijn. De reden dat curves van een reactiesnelheid er altijd gekromd uitzien heeft dan ook te maken met de concentratie die aanwezig is op een bepaald moment tijdens die reactie.
Stel het volgende voorbeeld: De reactievergelijking A -> 2 B
De snelheid van een reactie is als volgt gedefinieerd: Na 1 minuut is telkens de helft van stof A omgezet in 2x B.
Stel je begint met 100 mol van stof A en 0 mol B in 1 L.
Dan heb je na 1 minuut nog maar 50 mol/L van stof A over en er is 100 mol/L van B ontstaan.
Weer 1 minuut later is nu 25 mol A omgezet (de helft van 50) en heb je dus nog maar 25 mol/L A over en heb je inmiddels 150 mol/L B.
Maak dit schema maar eens af voor de minuten 3 t/m 10 en zet dan de punten eens uit in een grafiek. Dan zie je dat je altijd die gekromde curves krijgt van de stof die verdwijnt maar ook van de stof die ontstaat. En dit principe geldt bij elke soort reactie: endotherm en exotherm (verbranding zoals jij als voorbeeld geeft). -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens