Vraagbaak scheikunde
Reactiesnelheid en exotherme reactie
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
6
- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 11 maanden geleden door Ruben.
-
AuteurBerichten
-
SvenGast
De reactie tussen bijvoorbeeld Mg en zoutzuur is een exotherme reactie (temperatuur omgeving stijgt dus). Welke invloed heeft deze stijging van de temperatuur van de omgeving op de snelheid van de reactie?
En als je de concentraties zoutzuur varieert heeft de temperatuurstijging dan een verschillende invloed op de reactiesnelheden bij de verschillende reacties?MathijsExpertHoi Sven,
De (redox)reactie die je beschrijft, Mg + 2H+ –> Mg2+ + H2, is inderdaad exotherm. Zoals je misschien wel ziet, kan je die reactie ook nog opbreken in 2 halfreacties: 1 waarbij elektronen vrijkomen en 1 waarbij de elektronen weer opgenomen worden.
Wat weet je misschien over de snelheid van chemische reacties en hoe die verandert als je de temperatuur verhoogt? Hoe zit dat bijvoorbeeld bij het garen van eten in een au-bain-mariebak, pan kokend water, of in een snelkookpan?
Voor je vervolgvraag, weet je misschien een formule waarmee je de snelheid van een chemische reactie kan uitrekenen? En hoe speelt de temperatuur een rol bij de termen in die formule?
Groetjes,
MathijsSvenGastDag Matthijs,
Ik weet dat de reactiesnelheid toeneemt bij een hogere temperatuur vanwege de grote snelheid van de moleculen en dus hoger percentage effectieve botsingen en dat je de reactiesnelheid kunt berekenen door verschil in concentratie/molariteit te delen door de tijd. Maar de reactiesnelheid neemt ook af in de tijd door de afnemende concentratie zoutzuur, maar de temperatuur stijgt ook tijdens de reactie. Dus wat levert dit netto op?
En ik snapte ook nog niet helemaal wat u bedoelde met de formule voor reactiesnelheid en daarmee het antwoord op mijn tweede vraag. Hopelijk kunt u dit verder toelichten
Graag hoor ik van u
Mvg
SvenMathijsExpertHoi Sven,
Goed punt! Dus als je vergelijkt hoe de reactiesnelheid vertraagt bij een exotherme reactie, waarbij de temperatuur toeneemt tijdens de reactie (zoals bij Mg + H+), en een endotherme reactie, waarbij de temperatuur afneemt, zal die afname in het exotherme geval dan sterker of zwakker zijn.
Overigens hoef je in de reactiesnelheidsvergelijking Mg niet mee te nemen, want dat is een vaste stof en de reactie is dus alleen afhankelijk van de hoeveelheid zuur in het systeem.
Als je bij de tweede vraag doelt op de halfreacties, kan je dan bedenken bij welke halfreacties de zuurconcentratie een rol speelt en bij welke halfreacties die niet een rol speelt. Als de zuurconcentratie een rol speelt, heeft een verlaging daarvan natuurlijk een vertragend effect, wat weer deels wordt opgeheven door de temperatuursstijging.
Groetjes,
MathijsSvenGastDag Matthijs,
Ik zag dat mijn bericht niet helemaal goed verstuurd was, dus hier volgt die nogmaals:
Neemt de temperatuur eigenlijk sneller toe bij een hogere concentratie H+ dan bij een lagere?Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet,
SvenJan-HeinGastBeste Sven,
Ik neem het even over. Je hebt al geconstateerd dat bij deze reactie (Mg + H+):
1) de reactiesnelheid toeneemt als de temperatuur stijgt,
2) de temperatuur stijgt bij deze reactie (want warmteontwikkeling), en
3) de reactiesnelheid afneemt bij een lagere concentratie H+ → Dus neemt deze toe bij een hogere concentratie.Dus bij een hogere reactiesnelheid neemt de temperatuur sneller toe.
Een hogere concentratie H+ → hogere reactiesnelheid → meer warmte →hogere temperatuur → hogere reactiesnelheid → etc.
(Met als voorwaarde dat de concentratie H+ veel groter is dan de hoeveelheid Mg.Met vriendelijke groet,
Jan-HeinSvenGastBeste Jan-Hein,
Heel erg bedankt voor uw antwoord! Ik snap het nu helemaal.
Met vriendelijke groet,
SvenRubenGastHallo,
Is het juist niet zo dat de omgeving warmer wordt, maar het systeem daardoor juist kouder wordt? Dan zou de reactiesnelheid toch niet toenemen bij een exotherme reactie?
Met vriendelijke groet,
RubenYvette van RijckevorselExpertGoedemorgen Ruben,
Vandaag mag ik je antwoorden.
Je hebt helemaal gelijk dat bij een exotherme reactie het systeem energie afgeeft aan de omgeving.
Als je de chemische energie/enthalpie bekijkt van je reactanten en vergelijkt met die van je producten dan zul je zien dat die afgenomen is, dus dat het systeem (je stoffen) energie hebben afgegeven. De omgeving is in dit geval je zoutzuur oplossing (en de lucht eromheen), je kunt meten dat hiervan de temperatuur toeneemt.Echter je systeem en omgeving zijn in dit geval niet strikt,van elkaar gescheiden, je omgeving en je systeem bevatten beiden dezelfde zoutzuur oplossing waardoor je in dit geval je systeem beïnvloedt met je omgeving.
Dus door uitvoering van de reactie neemt de kinethische energie/enthalpie van zowel je reactanten als producten toe omdat er energie van een omgeving afgestaan wordt aan het systeem. Daardoor krijgen zowel de reactanten als de producten meer kinetische energie en heeft dit daarom geen invloed op het energieverschil (of slechts een klein beetje). Waardoor de reactie nog steeds daalt in chemische energie en dus exotherm is en energie blijft afgeven.Exotherm wil niet per se zeggen systeem kouder en omgeving warmer, maar systeem minder energie en omgeving meer energie.
Is het zo duidelijk voor je?
Met vriendelijke groeten,
Yvette- Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 4 maanden geleden door Yvette van Rijckevorsel.
RubenGastBeste Yvette,
Het is nu helemaal duidelijk. Bedankt voor uw hulp!
Met vriendelijke groet,
Ruben -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens