Vraagbaak scheikunde
Redox: batterijen, capaciteit en zelfontlading
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
6
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 6 maanden geleden door Siebe Lekanne Deprez.
-
AuteurBerichten
-
SvenGast
Goedemiddag,
Ik had twee vragen over de capaciteit en zelfontlading van batterijen:
1. Hoe komt het dat batterijen een kleinere capaciteit hebben en sneller leeg gaan als het kouder is?
2. Zelfontlading houdt in dat de capaciteit van een batterij kleiner wordt, ook als de batterij niet wordt gebruikt. Waardoor wordt de capaciteit kleiner (als de batterij niet wordt gebruikt)?
Graag zie ik een antwoord tegemoet.
Vriendelijke groet,
Sven
Siebe Lekanne DeprezExpertHoi Sven,
Jouw vraag heeft bij ons in de redactie geleid tot een gesprek waar we verschillende aspecten met elkaar deelden. We hebben de antwoorden bij elkaar genomen en het voor jou inzichtelijk gemaakt. Hopelijk helpt dit!
1. Een batterij heeft een lagere capiciteit bij lagere temperaturen omdat het potentiaalverschil kleiner wordt. Met formules kan je dit aan de hand van de Wet van Nernst beredeneren (tabel 37D in je BiNaS) doordat temperatuur (T) in de teller staat. De Wet van Nernst geeft de relatie tussen verschillende variabelen (waaronder concentratie en temperatuur) en het potentiaalverschil Een kleinere T zorgt een voor een kleiner getal en dus een kleiner potentiaal verschil.
Extra: conceptueel kan je denken dat in de cel het moeilijker is om ionen los te maken bij een lagere temperatuur. Sneller leeggaan lijkt mij het gevolg van een lagere capiciteit (minder energie beschikbaar om over te dragen)
2. Zelfontlading zijn ongewenste nevenreacties die optreden in een cel. Een voorbeeld is ionen die ongewenst loskomen en migreren naar de andere kant van de cel en daar “aankoeken”. Het aankoeken zorgt ervoor dat de capaciteit minder wordt.
Groetjes,
Siebe
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens