redoxreactie
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

redoxreactie

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #2748 Reageer
  Hasan
  Gast

  Beste Docenten

  De vraag luidt als volgt:
  In volgende proefopstelling bevindt zich links Ni-metaal in een oplossing van Mg2+ ionen en rechts Mg-metaal in een oplossing van Ni2+ ionen.
  (foto links: duidelijk afzetting op het Ni-metaal en links is de magnesiumlint dunner geworden)
  Wat kan men besluiten?
  a) Ni wordt geoxideerd
  b) Mg treedt op als oxidator
  c) Mg is een sterkere reductor dan Ni
  d) Ni2+ is een zwakkere oxidator dan Mg2+

  aangezien er afzetting is op het Ni metaal , wordt Mg2+ gereduceert tot Mg. Ni wordt omgezet tot Ni2+ (levert de elektronen om Mg te reduceren) en wordt daarbij zelf geoxideerd. Dus A is correct?

  nog een paar bedenkingen:
  1.Ni is de reductor(wordt geoxideerd)
  2.Mg2+ wordt gereduceerd dus is de oxidator.
  3.Ni kan Mg2+ reduceren dus is een sterkere reductor dan Mg (optie c is dan fout)
  4.Mg wordt gereduceed tot Mg2+ (tweede proefopstelling) door Ni2+ dus is Ni2+ een sterkere reductor dan Mg. wat beteknt dit voor optie d?

  #2749 Reageer
  Mathijs
  Expert

  Hoi Hasan,

  Waarschijnlijk dat je ook al je Binas hebt raadgepleegd om te kijken naar de standaardelektrodenpotentialen van Mg en Ni. Je ziet dan dat de halfreactie van Mg2+ + 2 e- –> Mg een potentiaal van -2.37 heeft en Ni2+ + 2e- –> Ni heeft een potentiaal van -0.26. Kan je daaruit opmaken welke metaalionen de sterkste oxidator zijn en welk metaal de sterkste reductor?

  Bovendien is de observatie dat er een afzetting is op de Ni-elektrode en ook dat het magnesiumlint oplost. Wat betekent het eigenlijk dat dat magnesiumlint oplost? Gaat in die opstelling Mg in oplossing naar Mg2+ of komt het juist úit de oplossing als Mg?
  Voor de andere opstelling met Ni, als er Ni gevormd wordt, moet de elektrode een metaalachtige kleur hebben, want Ni glimt in principe. Zie je dat ook? Als dat niet zo is, hoe zou je dan de vorming van zo’n afzetting nog meer kunnen verklaren? Kan die veroorzaakt worden door Mg2+ of niet?

  Hopelijk helpt je dat wat op pad.

  Groetjes,
  Mathijs

  #2765 Reageer

  Hallo Hasan,

  Ik las jouw vraag en ik denk dat er iets niet klopt. Ik kan me bij een elektrische cel voorstellen dat er in twee verschillende halfcellen twee verschillende combinaties zijn van een metaal met het bijbehorende metaalion. De halfcellen zijn dan verbonden met een zoutbrug. Helaas stond de foto er niet bij.
  Dus links Ni-metaal in een oplossing van Ni2+-ionen en rechts Mg-metaal in een oplossing van Mg2+-ionen.
  In dat geval zal er geen, zichtbare, reactie optreden als er geen stroom wordt geleverd. In jouw geval zal in 1 van de beide halfcellen al een reactie optreden zonder stroomlevering; dat is vast niet de bedoeling!
  Dan nog een paar opmerkingen:
  – Een Oxidator neemt elektronen OP. Als De nikkel-elektrode dikker wordt, heeft dus Ni2+ elektronen Opgenomen, dus Ni2+ is oxidator.
  – Waar komen die elektronen vandaan? Van Mg, dat wordt dunner. Dus Mg is de REDuctor.
  – Matthijs heeft je vraag uitstekend beantwoord, maar het leek me goed om je te wijzen op dat foutje in de omschrijving.
  – Misschien kun je alsnog de foto insturen?

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: redoxreactie
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts