Vraagbaak scheikunde
temperatuur vloeistof en damp
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 6 maanden geleden door Jan Wim Peters.
-
AuteurBerichten
-
PieterGast
stel: je hebt een oplossing van een vaste stof in een vloeistof.
Waarom is de temperatuur van de condenserende damp niet hetzelfde als de temperauur van de kokende vloeistof?
M. BusExpertBeste Pieter,
Om je te helpen draai ik de vraag even om: Stel, de temperatuur van de damp zou hetzelfde zijn als die van de kokende vloeistof. Zou het dan uit die damp condenseren?
Ik hoop dat dit je verder helpt. Mocht je er niet uitkomen laat het dan weten!
PieterGastbedankt voor je antwoord. toch snap ik het nog niet helemaal. zelf dacht ik: De oplossing heeft een hoger kookpunt gekregen door de opgeloste stof x die is opgelost in de onbekende vloeistof. De vloeistof verdampt eerder waaruit de condenserende damp ontstaat, de opgeloste stof verdampt dus niet. De temperatuur van de damp is dus lager dan die van de oplossing.
graag hoor ik of dit en/ of wat de goede verklaring is voor he principe .
alvast bedankt
Jan Wim PetersExpertHallo Pieter,
Je begrijpt dat het kookpunt van de vloeistof hoger wordt door de opgeloste stof. Omdat alleen de vloeistof verdampt, is de condenserende damp daarboven een zuivere stof. Deze damp is, tijdens het condenseren, in evenwicht met de zuivere vloeistof. Hiervan is het kookpunt lager. Concreet: als je een kokende zoutoplossing in water hebt, is de temperatuur daarvan bijv. 102 graden C. In een terugvloeikoeler daarboven condenseert de damp op een punt waar het 100 graden C. is.
Geeft dit voldoende antwoord op je vraag? Anders stel je nog maar een vraag.
Groet,
Jan Wim Peters
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens