Vraagbaak scheikunde
titratiecurves
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Buiten de categorieën
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12 maanden geleden door Noor.
-
AuteurBerichten
-
NoorGast
Hallo,
Ik heb een titratie gedaan waarbij ik azijnzuur titreerde met natronloog. Ik heb daaruit een pH-curve gekregen met de pH op de verticale as en het volume (mL) op de horizontale as. Nu heb ik de opdracht gekregen om met behulp van de titratiecurve de Kz van azijnzuur te bepalen. En ik moet uitleggen hoe k dat heb gedaan. Kunt u mij dit uitleggen?
Met vriendelijke groet,
Jan Wim PetersExpertDag Noor,
Deze vraag sluit aan op de vorige. Bij de titratie van een zwak zuur met een sterke base ontstaat een zwakke base. Heb je de reactievergelijking voor deze titratie? Er stelt zich steeds een evenwicht in tussen het zwakke zuur en de geconjugeerde zwakke base. Geef hiervoor de evenwichtsvergelijking en de evenwichtsvoorwaarde incl. de Kz. Halverwege de titratie zijn beide concentraties aan elkaar gelijk, waarom? Nu kun je door de pH, op dit punt, de Kz vinden.
Succes en laat weten of het lukt.
Groet,
Jan Wim Peters
NoorGastHallo,
dit is de evenwichtsreactie voor de neutralisatie van azijnzuur met natronloog:
CH3COOH(aq) + OH–(aq) –> CH3COO–(aq) + H2O(l)
de pH bij het equivalentiepunt is ongeveer 8,2. Het volume natronloog is op dit punt 18 mL
pH= -log[H3O+]
8,2 = -log[H3O+]
[H3O+] = 10-8,21 mol natronloog neutraliseert 1 mol azijnzuur, dus de hoeveelheid mol azijnzuur is gelijk aan de hoeveelheid mol natronloog bij het equivalentiepunt.
Mol natronloog is concentratie natronloog x Volume natronloog in L
18mL = 0,018L
concentratie natronloog = 0,1023M
mol natronloog = 0,1023M x 0,018L = 0,0018424 molconcentratie azijnzuur is 0,1M en volume natronloog is 0,018L. Hiermee kan de concentratie azijnzuur bij het equivalentiepunte worden berekend.
concentratie azijnzuur = mol azijnzuur / 0,018L
concentratie azijnzuur = 0,0018424 mol / 0,018L = 0,1024139Mmet [H3O+] en [azijnzuur] kan de zuurconstante van azijnzuur worden berekent.
Kz =[CH3COO-] x [H3O+]
Kz = (0,1024139) x (10-8,2)
Kz = 1,25×10-7klopt dit? zo niet wat moet ik dan veranderen?
Groetjes,
Noor
Jan Wim PetersExpertHallo Noor,
Je heb het nog niet begrepen. Een titratie wordt gebruikt om de molariteit van een stof te bepalen. Bij het equivalentiepunt lees je af hoeveel mL natronloog je nodig hebt; daaruit kun je de molariteit van azijnzuur berekenen. Maar dat is hier niet nodig; die is niet gevraagd! Je wilt hier de Kz bepalen. Halverwege het equivalentiepunt heb je de helft van het azijnzuur omgezet in CH3COO–; de molariteiten zijn dan gelijk! Geef nu eens de vergelijking van het evenwicht in deze oplossing. Met de, juiste, evenwichtsvoorwaarde. Kijk dan naar je titratiecurve. Dan zie je, denk ik, hoe je verder moet.
Succes, laat me het vervolg weten.
Jan Wim Peters
NoorGastoke,
halverwege het equivalentiepunt zijn de molariteiten van azijnzuur (CH3COOH) en het geconjugeerde base-acetaation (CH3COO-) gelijk.
Het evenwicht dat zich hier insteld is:
CH3COOH ⇌ CH3COO- + H+
De evenwichtsvoorwaarde die hier bij hoort is:
Kz = [CH3COO-][H+] / [CH3COOH]Als je nu naar het halvewege equivalentiepunt kijkt is de pH van de oplossing gelijk aan de pKa van azijnzuur. Dit komt omdat de pKa de pH is waarbij de concentratie van geconjugeerde base gelijk is aan de concentratie van het zuur, dat is precies zo bj het halvewege equivalentiepunt.
Als je op de pH-curve kijkt is dit punt 5,85
[H+] = 10-5,85
Molariteit van azijnzuur is 0,1M
Molariteit natronloog = 0,1023M
CH3COO– = 0,1023M – 0,1M = 0,0023MInvullen in de evenwichtsvoorwaarde geeft. Kz = (0,0023M x10-5,85)/ 0,1M = 2,1449×10-6
klopt dit?
mvg
Jan Wim PetersExpertHallo Noor,
Ik vind het wel grappig: je geeft het antwoord, maar je ziet niet dat het een antwoord is. Dit schreef je:
Als je nu naar het halvewege equivalentiepunt kijkt is de pH van de oplossing gelijk aan de pKa van azijnzuur. Dit komt omdat de pKa de pH is waarbij de concentratie van geconjugeerde base gelijk is aan de concentratie van het zuur, dat is precies zo bj het halvewege equivalentiepunt.
Als je op de pH-curve kijkt is dit punt 5,85
[H+] = 10-5,85Zie je dat je hier al bijna bent? Denk eraan: Kz of pKa is een constante, die geldt bij iedere pH.
Ik hoop dat je het nu ziet. Anders stel je gewoon nog een vraag.
Groet,
Jan Wim Peters
NoorGastHartelijk dank voor uw hulp.
Ik snap het nu! -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens