Vraagbaak scheikunde
vetzuren (verzadigd en onverzadigd), beïnvloeden pH
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Buiten de categorieën
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 9 maanden geleden door Mathijs.
-
AuteurBerichten
-
LolaGast
Beste allemaal,
ik heb een vraag over de juistheid van een aanname die ik gemaakt heb voor een scheikunde verslag. Hij luidt als volgt:
”Verzadigde vetzuren kunnen leiden tot een afname van de pH in de dunne darm doordat ze de hoeveelheid zuur die wordt geproduceerd door de maag kunnen verhogen. Onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren, kunnen echter leiden tot een toename van de pH in de dunne darm door de hoeveelheid base die wordt geproduceerd door de darmen te verhogen.”
Mijn vraag is dus of deze aanname klopt. Klopt het dat verzadigde vetzuren tot een lager pH, en onverzadigde vetzuren voor een hoger pH zorgen?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten
MathijsExpertGoedemorgen Lola,
Als ik het goed begrijp, vraag je of het klopt dat verzadigde vetzuren de pH verlagen (=zuurder maken) en onverzadigde vetzuren de pH verhogen (=basischer maken). Kan je misschien wat meer uitleggen hoe je precies tot die aanname komt? Zowel verzadigde vetzuren, waarbij geen dubbele bindingen in de koolstofketen van het zuur zijn, en onverzadigde vetzuren, waarbij 1 of meer dubbele bindingen in de koolfstofketen zijn, zijn allebei zuren, dus kunnen in principe tot een verlaging van de pH leiden.
Groeten,
Mathijs
MathijsExpertHoi Lola,
Ik moet daar overigens ook nog even bij zeggen dat het lichaam in principe allerlei terugkoppelingsmechanismes heeft om er juist voor te zorgen dat de pH in de maag en de darmen gelijk blijft. Daarbij zijn vetzuren in de regel zwakke zuren, dus kunnen ze niet heel sterk de pH van je maag of darmen veranderen. Al met al zal de invloed van (normale hoeveelheden) verzadigde of onverzadigde vetzuren op de pH in je darmen en maag dus niet zo groot zijn.
Groeten,
Mathijs -
AuteurBerichten
Bekijk ook eens