Welk molecuul kan dit zijn
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Welk molecuul kan dit zijn

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #1414 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Ik ben op zoek naar het molecuul dat dit plaatje moet voorstellen:
  https://i.gyazo.com/440e28a1bb8cad584c084b33180e26f8.png
  Vraag me wel af waarom de twee buitenste bolletjes niet gekoppeld zitten, of dit nou wel een bestaand molecuul is, of meer een artistieke weergave van eentje (maar van welke?)

  #1415 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Erik Jan, kan je meer uitleggen waar het plaatje vandaan komt? Komt het van een chemisch gerelateerde site? Je kan er wel een molecuul inzien en creatief er iets van maken maar dit is zeker geen normale weergave. Zonder meer info is het lastig om gerichter commentaar te geven.

  #1416 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Misschien alvast een hint:
  Het zal best een scheikundige verbinding zijn maar geen molecuul. Dan is misschien ook beter te snappen waarom er in deze artistieke weergave geen koppeling (“atoombinding”) is tussen het middengedeelte en die 2 bollen maar een ander soort koppeling. Succes!

  #1428 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Het is van een puzzelsite die verder helemaal niet over scheikunde gaat, met in de puzzel ook heel andere icoontjes waarvan ik wel weet waar ze vandaan komen, maar van deze niet. Ik hoopte achter de naam van de verbinding te komen om verder te komen met de puzzel. Ik heb dus alleen dit plaatje en verder niks.
  Zit nu zelf te denken aan diwaterstofcarbonaat, https://nl.wikipedia.org/wiki/Diwaterstofcarbonaat#/media/Bestand:Carbonic-acid-2D.png

  #1430 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hoi Erik Jan,
  allereerst ben ik ben wel geïnteresseerd in de puzzelsite om zelf eens te puzzelen.
  ik (en andere experts die de vraagbaak bemannen) kwamen tot dezelfde conclusie dat het centrale deel het meest lijkt op (CO3)2-.
  Daarna hadden we nog wat ideeën wat de betekenis kan zijn van de buitenste twee bollen. Deze zijn aanzienlijk groter dan de overige 4 en we wisten niet of dit een extra aanwijzing zou kunnen zijn.
  Ikzelf zat ook op H2CO3 in eerste instantie, maar dan zouden de buitenste bollen veel kleiner moeten zijn dan de binnenste 4.
  Michael reageerde juist door te stellen dat deze 2 bollen niet verbonden zijn aan het centrale deel met bindingsstreepjes (atoombindingen). Dan zouden dit weleens geen atoombindingen kunnen zijn. Andere bindingen die we kennen in de scheikunde zijn ionbindingen. Dat zou betekenen dat het ook een weergave van een zout kan zijn. De grootte van de twee buitenste bollen zouden grotere atomen kunnen vertegenwoordigen. Een andere collega van de vraagbaak kwam tot een conclusie dat het het zout kaliumcarbonaat zou kunnen voorstellen.
  Hopelijk heb je hier wat aan.

  #1438 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  ik denk dat ze een carbonaat zout bedoelen. meest logisch is natriumcarbonaat, oftewel soda.

  #1436 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Dank jullie wel voor de informatie. Helaas ben ik nog niet echt verder gekomen met de puzzel, maar ik houd de moed erin!

  Patrick, als je echt de uitdaging aan wilt gaan… dit is de puzzelsite: https://satoshistreasure.xyz/
  Ik wil je dan ‘The Aesop Key’ aanraden om op te lossen: https://satoshistreasure.xyz/images/k9.jpg
  De puzzels hebben meerdere stappen, ook deze. De oplossing van deze puzzel is op internet te vinden, maar het is natuurlijk het leukste om het zelf uit te vinden.
  Ik wil wel zeggen dat je bij de eindoplossing bent als je een (tekst)sleutel ziet die met “ST-0” begint…

  Om hier niet verder offtopic te gaan, zal ik het hier bij laten, maar mijn e-mailadres is bekend neem ik aan, dus daar ben ik uiteraard op te bereiken voor een eventueel vervolg. Ik zal hier ook nog wel even lezen. Ik wens je succes voor als je de uitdaging aangaat.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Welk molecuul kan dit zijn
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts