Vraagbaak scheikunde
zouten en kleur
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11 maanden geleden door wmoene.
-
AuteurBerichten
-
EsméeGast
Hallo,
Met scheikunde leer ik over zouten. In een vraag moet ik uitleggen waarom een zout een kleur krijgt na een reactie, hoe moet ik dat doen?
Alvast bedankt!
wmoeneExpertBeste Esmée,
Je hebt nu net geleerd over zouten. Dan weet je dus dat we in de scheikunde over een zout spreken als een stof uit ionen bestaat, heel vaak een combinatie van metaalionen en niet-metaalionen.
Wat mij in jouw vraag niet helemaal duidelijk is wat voor reactie je bedoelt als je vraagt waarom een zout een kleur krijgt na een reactie. Kun je de exacte vraag misschien geven? Want zoals de vraag nu is gesteld is het niet goed mogelijk om die te beantwoorden.
In het algemeen kun je wel stellen dat stoffen een kleur hebben (of krijgen) als ze van wit licht dat er op valt niet alles terugkaatsen maar een deel van het licht absorberen. Als er wit licht op een blauw zout schijnt reflecteert dat zout alleen blauw licht met specifieke golflengtes. Maar dat is een algemeen natuurkundig verhaal dat je waarschijnlijk al in de 2e klas hebt gehoord.
Veel ionen die in zouten worden aangetroffen hebben een specifieke kenmerkende kleur, meestal zijn dat de metaalionen. Maar laat me de exacte vraag maar weten, dan kunnen we daar een duidelijker antwoord op proberen te geven.
Met vriendelijke groet, Wim Moene
EsméeGasthoi,
Sorry voor de onduidelijkheid.
Mijn vraag gaat om een zout die reageert met licht. Ik moet dit proces kunnen uitleggen op micro of macro niveau.
wmoeneExpertBeste Esmée,
Dat is nog best een moeilijke vraag. Op microniveau zou je het vermoedelijk als volgt moeten beschrijven:
Wit licht bestaat uit zichtbaar licht van alle kleuren die je ook in een regenboog kan zien. Als die verschillende kleuren licht hebben andere golflengtes. Zichtbaar licht heeft golflengtes van ongeveer 400 nm (violet licht) tot 750 nm (rood licht). Nu weet je misschien ook dat licht een vorm van energie is. Alle kleuren licht hebben andere hoeveelheden energie, afhankelijk van de golflengte van het licht. Blauw licht heeft meer lichtenergie dan rood licht.
Wat er op microniveau gebeurt is dat ionen uit het zout de lichtenergie van sommige golflengtes kan absorberen. Dat licht wordt dan niet gereflecteerd, maar de lichtenergie “verdwijnt”, wordt omgezet in andere vormen van energie. Maar het zout kan niet alle golflengtes van het licht absorberen, sommige golflengtes kan het gewoon niet verwerken. Die golflengtes worden dan gereflecteerd.
Blauw kopersulfaat absorbeert alle golflengtes zichtbaar licht behalve het blauwe licht, dat wordt gereflecteerd en dus is blauw kopersulfaat blauw.
Zou dit voldoende zijn?
Wim Moene
EsméeGastheel erg bedank, ik snap het nu.
wmoeneExpertGraag gedaan!
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens