Zuur-base evenwicht
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Zuur-base evenwicht

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #3355 Reageer
    Lonneke
    Gast

    Ik heb de volgende opgave:

    “Aspirientjes bevatten de stof acetylsalicylzuur (HAz). Een bruistablet bevat, behalve acetylsalicylzuur, onder meer natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3). Als een bruistablet in water wordt gebracht, treedt een reactie op tussen het acetylsalicylzuur en het waterstofcarbonaat. Hierbij ontstaan onder andere de zuurrest van acetylsalicylzuur (Az-)en koolstofdioxide. Het bruisen van het tablet wordt veroorzaakt doordat koolstofdioxide als gas uit de oplossing ontwijkt. … Wanneer een bruistablet in water wordt gebracht, is na afloop van de gasontwikkeling een oplossing ontstaan met pH = 5,00. In deze oplossing zijn vrijwel alle HAz moleculen omgezet tot zuurrestionen. Bereken hoeveel procent van de HAz moleculen in deze oplossing is omgezet tot zuurrestionen.”

    Nu begrijp ik in principe de opgave, maar ik begrijp niet hoe ik uit deze tekst de reactievergelijking kan afleiden. Dit blijkt namelijk het volgende zuur-base evenwicht te zijn: HAz + H2O <– –> Az- + H3O+.

    Er treedt een reactie op tussen het acetylsalicylzuur en waterstofcarbonaat, waarbij ook CO2 ontstaat. Waarom komen HCO3- en CO2 dan niet in de reactie voor? Deze stoffen reageren toch ook mee?

    Alvast dank voor de uitleg.

    #3356 Reageer

    Hallo Lonneke,

    Het zuur base evenwicht van het HAz heb je goed weergegeven. Welke verbindingen zijn aanwezig in dit evenwicht? Welke kan reageren met het HCO3- om na een reactie CO2 te geven? Deze reactie is aflopend. Na deze reactie blijft in de oplossing alleen het evenwicht van het zwakke zuur HAz gelden. Ga na welke voorwaarde dan geldt. De pH is gegeven. Welke concentratie kun je dan uitrekenen? Kun je de uitgerekende concentratie invullen in de opgestelde voorwaarde ? Dan kun je de verhouding HAz en Az- uitrekenen. Kun je nu zelf uitrekenen hoeveel procent omgezet is?
    Ik hoop dat je nu verder kunt met deze vraag. Zo nee, laat het dan weten. Succes.

    #3361 Reageer
    Lonneke
    Gast

    Bedankt voor de reactie.

    Met het gegeven zuur-base evenwicht kan ik inderdaad uitrekenen hoeveel procent is omgezet. Dit is 97%.

    Wat ik echter niet begrijp is hoe dit zuur-base evenwicht tot stand komt. Kunt u mij die stappen verder uitleggen? (Ik heb het zuur-base evenwicht uit de uitwerking van de opgave in mijn boek gehaald, maar het lukt me niet om deze zelf op te stellen.)

    Om uw andere vraag te beantwoorden.. In het zuur-base evenwicht zijn volgens mij alleen de verbindingen HAz en H2O aanwezig. H+ kan reageren met HCO3-, waarbij CO2 ontstaat.
    Maar ik begrijp nog steeds niet waarom alleen HAz en H2O zich bij de beginstoffen van het evenwicht bevinden. Waarom moet HCO3- hier niet in voorkomen?

    #3364 Reageer

    Hallo Lonneke,

    Het is je dus blijkbaar gelukt de berekening uit te voeren. Dat vind ik knap, want je had duidelijk moeite om te begrijpen wat er aan de hand is. Je hebt dus de zuurconstante van acetylsalicylzuur gekregen of ergens gevonden?!( Die stond niet in de opgave)
    Bij die berekening maak je gebruik van het door jou gegeven evenwicht(1).
    Dat evenwicht(1) wordt naar rechts verschoven doordat H3O+ reageert met HCO3 -. De CO2 die daarbij ontstaat lost op in de oplossing en het teveel ontwijkt als gas. Er stelt zich OOK een evenwicht in tussen HCO3 – en CO2 in de oplossing. De reactievergelijking mag je zo noteren:
    (CO2 + H2O) + H2O <- -> HCO3 – + H3O + ( evenwicht 2)
    { ik schrijf CO2 + H2O tussen haken om duidelijk te maken dat het gaat om het zuur H2CO3}
    Dit proces gaat door tot BEIDE evenwichten zijn ingesteld. ( de verhouding tussen [HCO3 -] en [CO2] bepaalt wat de pH wordt. ( Er ontstaat een buffermengsel van die 2 deeltjes)
    Je schrijft al die deeltjes niet allemaal in 1 vergelijking, want het zijn 2 verschillende evenwichtsreacties.
    Maar, bovenstaand verhaal heb je niet nodig om de vraag te beantwoorden; dat heb je al gedaan. Hopelijk snap je nu beter wat er speelt.
    Mocht je nog vragen hebben, morgen verder.

    Groet,

    Jan Wim Peters

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Zuur-base evenwicht
Je informatie:



vraagbaak icoon Vervanging van zetmeel door fluorescence dye
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Vervanging van zetmeel door fluorescence dye
Hii, Wij zijn twee V6 leerlingen die bezig zijn met ons PWS. Wij hebben het over de Briggs-Rauscher oscillerende reactie. Wij hebben bij meerdere documenten gelezen dat het zetmeel wat wordt gebruikt om triiodide aan te tonen te vervangen is met een fluorescence dye. Weet iemand hoe dit proces werkt en hoe wij dit moeten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kwalitatieve analyse
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Kwalitatieve analyse
Geachte helper, Ik moet een kwalitatieve analyse uitvoeren, waarbij ik moet achterhalen welk van de volgende oplossingen gegeven is: Aantonen welke van de volgende oplossingen: oxaalzuur-oplossing, zwavelzuur-oplossing, natronloog of kalkwater, aanwezig is in de reageerbuis. Nu heb ik een tabel gemaakt, met daarin overzichtelijk weergeven wat de stoffen zijn en wat voor functies ze kunnen […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon fotonen
Scheikunde | Havo | 4
Vraag
fotonen
Ik doe een project, waarbij ik moet uitleggen wat fotonen zijn alleen kan ik niks vinden. Hebben jullie toevallig nog links naar goede site’s of zelf uitleg?? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts