Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #157877 Reageer
  Sem
  Gast

  Beste,

  Ik heb een scheikundepracticum gedaan over een coulometrische bepaling en daar moet ik een vraag over beantwoorden die ik niet weet.

  De vraag is als volgt:

  Volgens de literatuur kun je een zuur-basetitratie ook coulometrisch uitvoeren. Geef aan hoe je in dat geval het eindpunt van de titratie zou kunnen vaststellen.

  Alvast bedankt

  Groetjes Sem

  #157880 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Sem,

  Ik vind dit een vreemde combinatie. Bij coulometrie bepaal je de hoeveelheid elektrische lading, die voor een omzetting nodig is, om vervolgens via het aantal (mol) elektronen de hoeveelheid stof kunt bepalen. Per definitie een redoxreactie.

  Heb je misschien iets concretere informatie voor deze opdracht?

  Met vriendelijke groet,

  Wim Wessel

  #157884 Reageer
  Sem
  Gast

  Dit is de inleiding van de proef daar worden twee manieren beschreven, maar ik kon er niet echt de manier uithuilen die ze in de genoemde vraag bedoelen. Als het hier niet in staat zou ik het ook niet weten.

  Coulometrie is een analysemethode die gebaseerd is op de hoeveelheid lading (het aantal coulombs) dat bij een elektrolyse door een oplossing gaat. De coulometrie omvat twee technieken. Bij de eerste wordt een oplossing van de te bepalen stof bij een constante spanning geelektrolyseerd. Door de elektrolyse wordt de te bepalen stof omgezet en daardoor verandert de geleidbaarheid van de oplossing. De verandering van geleidbaarheid kan worden gevolgd door de stroomsterkte te meten. Volgens de wet van Ohm geldt: U=1x R, waarin U de spanning in volt, I de stroomsterkte in ampère en R de weerstand in ohm is. Omdat de weerstand van een oplossing omgekeerd evenredig is met de geleidbaarheid kun je afleiden dat wanneer je de spanning constant houdt de geleidbaarheid rechtevenredig is met de gemeten stroomsterkte. Het eindpunt van de bepaling is bereikt wanneer (nagenoeg) alle te bepalen stof is omgezet en de stroomsterkte, dus de geleidbaarheid naar nul nadert. De totale hoeveelheid lading die tijdens de elektrolyse door de oplossing is gegaan is nu een maat voor de hoeveelheid geëlektrolyseerde stof.

  Bij de tweede techniek wordt een oplossing van de te bepalen stof niet bij constante spanning maar juist bij constante stroomsterkte geëlektrolyseerd. Er zijn nu twee mogelijkheden. De te bepalen stof reageert net als bij de eerste techniek aan één van de elektroden of de te bepalen stof wordt omgezet door uit een buret een oplossing toe te voegen, ermee reageert. Omdat er een titrant (titreervloeistof) wordt toegevoegd, wordt deze laatste methode ook wel coulometrisch titreren genoemd.

  Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een witte vaste stof met molecuulformule CaHO, en massa 176,13 μ, die goed oplost in water en alcohol. Bij deze bepaling wordt een oplossing van vitamine C en kaliumjodide geëlektrolyseerd. Daarbij wordt aan de anode jood gevormd. Zolang er ascorbinezuur in de oplossing aanwezig is reageert het gevormde jood onmiddellijk met het ascorbine- zuur dat daarbij wordt geoxideerd tot dehydro-ascorbinezuur, C.H.Os. Om het eindpunt van de titratie vast te stellen wordt aan de oplossing een zetmeeloplossing toegevoegd. Op het moment dat alle ascorbinezuur is omgezet kan het gevormde jood niet meer reageren en kleurt donker door reactie met zetmeel.

  #157891 Reageer
  docent Dick
  Expert

  Beste Sem,

  Zoals mijn collega al aangaf:  bij een coulometrische titratie:

  • titreer je met een titrant die aan de elektrode wordt gegenereerd.
  • je hoeft geen titrant in voorraad te houden.
  • je hoeft de sterkte (molariteit) niet te bepalen.
  • Je meet (het apparaat doet dit voor je) de stoomsterkte (I) en de tijd (t)

  Ik heb je tekst even van commentaar voorzien.

  Schept dat duidelijkheid?

  Groeten,

  Dick

  Beste Sem,

  Bij de eerste wordt een oplossing van de te bepalen stof bij een constante spanning geelektrolyseerd. Door de elektrolyse wordt de te bepalen stof omgezet en daardoor verandert de geleidbaarheid van de oplossing. De verandering van geleidbaarheid kan worden gevolgd door de stroomsterkte te meten. Volgens de wet van Ohm geldt: U=I x R, waarin U de spanning in volt, I de stroomsterkte in ampère en R de weerstand in ohm is. Omdat de weerstand van een oplossing omgekeerd evenredig is met de geleidbaarheid kun je afleiden dat wanneer je de spanning constant houdt de geleidbaarheid rechtevenredig is met de gemeten stroomsterkte. Het eindpunt van de bepaling is bereikt wanneer (nagenoeg) alle te bepalen stof is omgezet en de stroomsterkte, dus de geleidbaarheid naar nul nadert. De totale hoeveelheid lading die tijdens de elektrolyse door de oplossing is gegaan is nu een maat voor de hoeveelheid geëlektrolyseerde stof.

  Dit betreft een elektrolyse van een oplossing, Bijvoorbeeld elektrolyse van zoutzuur.

  Positieve pool:  2 Cl –> Cl2 + 2e

  Negatieve pool: 2 H+ + 2e-  –> H2

  Als je weet hoeveel lading door de oplossing is gegaan, kun je uitrekenen hoeveel mol HCl oorspronkelijk in je oplossing aanwezig was.

  (Tijdens de elektrolyse daalt hier het aantal ionen in de oplossing. De geleidbaarheid neemt af.)

  Bij de tweede techniek wordt een oplossing van de te bepalen stof niet bij constante spanning maar juist bij constante stroomsterkte geëlektrolyseerd. Er zijn nu twee mogelijkheden. De te bepalen stof reageert net als bij de eerste techniek aan één van de elektroden of de te bepalen stof wordt omgezet door uit een buret een oplossing toe te voegen, ermee reageert. Omdat er een titrant (titreervloeistof) wordt toegevoegd, wordt deze laatste methode ook wel coulometrisch titreren genoemd.

  Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd, is een witte vaste stof met molecuulformule C6H8O6 en massa 176,13 μ, die goed oplost in water en alcohol. Bij deze bepaling wordt een oplossing van vitamine C en kaliumjodide geëlektrolyseerd. Daarbij wordt aan de anode jood gevormd. Zolang er ascorbinezuur in de oplossing aanwezig is reageert het gevormde jood onmiddellijk met het ascorbine- zuur dat daarbij wordt geoxideerd tot dehydro-ascorbinezuur, C6H6O6(s). Om het eindpunt van de titratie vast te stellen wordt aan de oplossing een zetmeeloplossing toegevoegd. Op het moment dat alle ascorbinezuur is omgezet kan het gevormde jood niet meer reageren en kleurt donker door reactie met zetmeel.

  De hoeveelheid gevormde I2 hangt af van de tijd en de stroomsterkte. Als je weet hoelang je een constante stroomsterkte hebt doorgeleid, dan kun je uitrekenen hoeveel I2 is ontstaan. Hiermee kun je de hoeveelheid vitamine C berekenen.

  Groeten,

  Dick

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts