Zuur base van hydraten
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Zuur base van hydraten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
 • Auteur
  Berichten
 • #154673 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste allemaal,

  als proef hebben we de geleidbaarheid moeten bepalen van koper(II)chloride-6-hydraat, magnesiumchloride-2-hydraat en bariumchloride-2-hydraat. Het gaat dan om het verschil in geleidbaarheid tussen de 3 verschillende 2+ ionen, namelijk Cu2+, Mg2+ en Ba2+. Onze hypothese was dat get kleinste ion het beste zou geleiden maar het resultaat was dat Ba2+ duidelijk het beste geleid, ondanks dat dit het ion is met de grootste straal. Nu is onder andere onze verklaring dat Ba2+ de grootste iongeleidbaarheid heeft en hierdoor dus het beste oplost en daardoor get beste geleidt. De docent gaf aan dat er ook in Binas gekeken moet worden naar de zuur-base reacties. Het enige wat ik kan zien is dat koperhydraat bij de zwakke zuren staat en onder andere dus H3O+ vormt. Hier zou je verwachten dat juist bij koper er meerdere ionen in de oplossing aanwezig zijn maar ondanks dat geleidt de oplossing van bariumchloridehydraat duidelijk beter. Het staat niet in Binas maar vormt bariumhydraat, net zoals koperhydraat, ook H3O+ ionen of had dat anders in Binas moeten staan? Heeft iemand enig idee hoe de beste geleidbaarheid van bariumhydraat te verklaren is met eventueel zuur-base hierin meegenomen omdat dit door de docent werd gezegd (weet dus alleen niet of dit alleen voor koperhydraat geldt?). Hopelijk helpt iemand mij uit de brand. Alvast heel erg bedankt!!

  #154674 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Je zoekt aardig in de goede richting. De hint van je docent helpt je een eind op weg. In water worden ionen nu eenmaal omringd door watermoleculen. Je moet dus terug naar je oorspronkelijke hypothese. Wat moet er dus in zijn geheel bewegen als er geleiding plaatsvindt en hoe groot is dat dan ten opzichte van elkaar?

  succes!

   

  #154675 Reageer
  Tom
  Gast

  Hallo Martijn, ik denk dat ionen met een grotere ionstraal minder omringt worden door water waardoor de effectieve gehydrateerde ionstraal van een groot ion dus uiteindelijk kleiner is en dat een kleiner ion juist meer omringt wordt door water waardoor de effectieve gehydrateerde ionstraal juist groter wordt en daardoor dus minder beweeglijk is en dus minder geleidt. Alleen het zuur-base verhaal kan ik niet plaatsen. Ik zie in Binas dat alleen Cu(H2O)6 2+ als een zwak zuur werkt en dat er dus H3O+ ionen vrijkomen die dus ook bijdragen aan de geleiding maar geldt dit dan ook voor barium?? De effectieve gehydrateerde ionstraal snap ik denk ik wel alleen het zuur-base verhaal bij deze 3 oplossingen snap ik niet. Hopelijk kan je me hierin verder helpen. Alvast heel erg bedankt.

  #154676 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Mooi verwoord. Je docent zou altijd nog de vraag kunnen stellen waarom die straal van het gehydrateerd ion kleiner bij het ene ion t.o.v. de andere. Dat is aan jou.

  Er is natuurlijk nog een reden waarom de gehydrateerd ionen een bepaalde kant op worden ‘gestuurd’. En dat heeft iets te maken met het deeltje dat ontstaat als er een H3O+ wordt afgestaan.

  succes!

  #154677 Reageer
  Tom
  Gast

  Maar worden er bij alle 3 de gehydrateerde ionen wel H3O+ gevormd? In Binas kan ik dat alleen terugvinden bij Cu(H2O)6 2+ maar magnesiumhydraat en bariumhydraat staan er namelijk niet bij. Hier loop ik vast.
  Hopelijk kan jij mij hierbij helpen.
  De H3O+ ionen zullen naar de negatieve electrode gaan en de andere ionen die ontstaan waarschijnlijk naar de positieve. Kan je me verder helpen met deze zuurbase reacties?

  #154680 Reageer
  Marijn
  Expert

  Hoi Tom,

  Ba2+ en Mg2+ vertonen ook een soortgelijk ‘zuur-gedrag’ als Cu2+, maar de dissociatieconstante is ongeveer 10.000 keer kleiner, dus er splitsen veel minder H+ af bij Mg2+ dan bij Cu2+. te verwaarlozen dus.

  kijk ook goed naar de hoeveelheden H3O+ (die er ontstaan t.g.v. het afstaan van een H+ door het gehydrateerd ion) t.o.v. de concentratie van andere ionen. zijn die hoeveelheden ook te verwaarlozen, zoals hiervoor?

  #154684 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Martijn. Heel erg bedankt voor jouw hulp hierin!

  Heeft het misschien te maken dat Ba2+ duidelijk groter is dan de andere ionen en dat hij daardoor een grotere effectieve kernlading heeft en zo makkelijker H+ vrij kan maken uit het hydraat waardoor de omgeving van het baruimion zuurder is en het geheel beter geleidt?

  #154686 Reageer
  Tom
  Gast

  Of omdat door de grootte van het baruimhydraat (grote ionstraal) de kern minder aantrekkingskracht kan uitoefenen op de buitenste schil waardoor de elektronen makkelijker kunnen ontsnappen en dat de ontsnapte elektronen H+ ionen uit het hydraat kunnen vrijmaken?

  #154689 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

   

  De zuursterkte neemt inderdaad toe met toenemende postieve lading van het metaal-ion en met afnemende ion-straal. Helaas is het voor Cu2+ en Sn2+ net weer anders. dat komt omdat er dan een covalente binding wordt gevormd tussen het ion en de achtergebleven OH-groep. De effectieve lading op het centrale metaal-ion neemt daardoor af. De zuursterkte neemt dan met toenemende atoommassa (neemt toe als je verder in de rij in het PS komt).

  zo klaar met de les!

  succes!

  #154690 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Martijn, ontzettend bedankt!!
  Voor mezelf samenvattend om te kijken of ik het begrijp: ondanks dat barium de grootste ionstraal heeftheeft maar daardoor een minder grote watermantel om zich heen heeft is de effectieve gehydrateerde ionstraal dus kleiner en daarbij is de positieve lading van de kern bij barium het grootst en beide dingen zorgen dus dat de zuurgraad toeneemt! Heb ik het zo goed samengevat?

   

  Nog een vraag: heeft deze theorie een bepaalde naam of kan ik de uitleg hiervan ergens vinden want ik wil namelijk in mijn verslag verwijzen naar de theorie hierachter maar ik kan het nergens vinden.
  Als je me hiermee nog zou willen helpen dan ben ik echt heel erg blij.

  groetjes Tom.

  #154691 Reageer
  Marijn
  Expert

  Hoi Tom,

  je bent goed grondig bezig. In feite heeft de zuurgraad niets te maken met de transportsnelheid. grootte en lading wel. dus beperk je daarbij. ik zou het woord ‘dingen’ vervangen door ‘effecten’.

  ik heb gebruik gemaakt van trends in het periodiek systeem m.b.t. de zuurgraad volgens brønsted-lowry (Factors Affecting Bronsted-Lowry Acidity)

  #154693 Reageer
  Tom
  Gast

  Hartelijk dank!!

  #154694 Reageer
  Tom
  Gast

  Ik zie nu dat de naam Marijn is. Excuus.

  #154713 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Marijn,

  toch nog een vraag: ik begrijp nog niet heel goed waarom opgelost barium toch meer H3O+ ionen kan vrijmaken dan de overige 2. Ik lees dat het afhangt van de lading maar dat is hier overal 2+ en ook van de iongrootte. Hoe kleiner het ion hoe sterker de binding metaal-zuurstof (van het water) en hoe zwakker de O-H binding in het water waardoor er makkelijker een H+ ion vrijkomt. Maar het bariumion heeft de grootste straal dus dit zou jij het minste H+ moeten vrijmaken. Of moet ik toch kijken naar de straal van het gehydrateerde ion wat bij barium weer het kleinst is? Of is er een andere verklaring? Alvast erg bedankt.

  #154714 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Het is zoals je het beschrijft. De gehydrateerde barium-ionen zijn t.o.v. die van magnesium en koper het zwakst; de H+ komt minder gemakkelijk vrij. Voor de geleiding moet je inderdaad kijken naar de straal van het gehydrateerde ion.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
Reageer op: Zuur base van hydraten
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts