
Informatie
Moleculen zijn overal: in het kunststof van je tv, in kraanwater en in het koolzuurgas dat je uitademt. Een scheikundige is dé moleculen-specialist.
== Begrijpen en toepassen ==
Scheikunde studeren in Utrecht betekent leren hoe je moleculen maakt, welke reacties ze aangaan en waarom, wat hun structuur is en wat hun specifieke eigenschappen zijn. Feitenkennis is niet het belangrijkste, het gaat vooral om het begrijpen en toepassen van natuurwetten. Het uitvoeren van experimenten in het laboratorium, samen met medestudenten, is een belangrijk onderdeel waarin je je theoretische kennis direct in praktijk brengt.
== High tech duurzame scheikunde ==
Scheikundigen gebruiken hun kennis over stoffen en hun eigenschappen om nieuwe moleculen te ontwerpen voor specifieke toepassingen. Je werkt bijvoorbeeld aan een nieuw proces voor het omzetten van aardgas in ultrazuivere diesel. Dit doe je zo efficiënt mogelijk: met zo min mogelijk grondstof, een hoge opbrengst en zo min mogelijk afval.
== Levensbelangrijke kennis ==
Door nieuwe technieken om biomoleculen en hun reacties te onderzoeken, werken scheikundigen, biologen en geneeskundigen steeds meer samen. Het onderzoek naar eiwitvouwing in een cel zou bijvoorbeeld medicijnen tegen dodelijke ziektes of vormen van kanker kunnen leiden. Kennis op dit gebied is daarom van levensbelang.
Start opleiding
Haalt eerste jaar
76%
ECTS
180
Vrouwen
37%
Numerus fixus
Nee
Mannen
63%