De laborant/ kwaliteitsmedewerker
Alle studiekeuze items

Beroep

De laborant/ kwaliteitsmedewerker

De laborant/kwaliteitsmedewerker is verantwoordelijk voor producten van goede kwaliteit

De kwaliteitsmedewerker / laborant is de onderzoeker van een procestechniek- of voedingsmiddelenbedrijf. Hij of zij onderzoekt in een laboratorium de grondstoffen die het bedrijf gebruikt en de producten die worden gemaakt. Hij of zij doet onderzoek naar de kwaliteit of de houdbaarheid van een product of je test bijvoorbeeld nieuwe producten.

De kwaliteitsmedewerker / laborant kijkt bijvoorbeeld:

  • Welke smaakstoffen de lekkerste kauwgom geven
  • Of de kwaliteit van de frisdrank goed genoeg is
  • Hoe lang melk houdbaar is
  • Welke kunststofkorrels de beste zijn voor plastic flessen

 

Laboratorium

Bijna ieder procestechniekbedrijf heeft een laboratorium waar de laboranten werken. Hier staat vaak een klein model van de grotere installaties om testen mee te doen. Als laborant werk je met gevoelige apparaten zoals microscopen en speciale computers. Je moet nauwkeurig en veilig werken. Je draagt als laborant vaak een witte jas tijdens je werk om je kleding te beschermen tegen de stoffen waarmee je werkt.

Veiligheid

Werken met chemische stoffen of machines kan gevaarlijk zijn. Daarom zijn er bij een procestechniekbedrijf strenge veiligheidsregels.

  • Een laborant draagt een witte jas en meestal ook een veiligheidsbril en handschoenen.
  • In sommige bedrijven zoals in de voedingsindustrie dragen de werknemers juist speciale kleding om de grondstoffen te beschermen tegen vervuiling van buiten. Denk bijvoorbeeld aan een haarnetje. Ook mag je geen sieraden dragen.

 

Wat moet je in je hebben als kwaliteitsmedewerker / laborant?

In de proces- en voedingsmiddelentechnologie is het belangrijk dat je als laborant:

  • Nieuwsgierig bent
  • Netjes en precies werkt
  • Veilig met stoffen werkt
  • Eerlijk en betrouwbaar werkt
  • Kan vertellen over het werk dat gedaan is
  • Met anderen kan overleggen
  • Niet opgeeft
  • Instructies kan opvolgen
  • Waakt over de voedselveiligheid

 

Welk diploma heb je nodig om kwaliteitsmedewerker / laborant te worden?

Welke opleiding kun je doen?Wat is je diploma?
Vmbo BB
Vmbo KBVmbo GLVmbo TLHavo
Allround Laborant
Niveau 3
Ja*Ja*Ja*Ja*Ja
Analist
Niveau 4
NeeJa*Ja*Ja*Ja

Ja: Met dit diploma word je toegelaten
Ja*: Let op! Wiskunde en/of NaSk worden aanbevolen en zijn soms zelfs verplicht; vraag daarom bij de opleiding waar je wilt gaan studeren na wat de exacte toegangseisen zijn
Nee: Met dit diploma word je niet toegelaten

Wat verdient een kwaliteitsmedewerker / laborant?

Hieronder zie je een overzicht van wat je kunt gaan verdienen in een bedrijf in de proces- en voedingsmiddelentechnologie bij jou in de buurt. De salarissen en toeslagen kunnen per bedrijf maar ook per situatie (binnen het bedrijf) verschillen. Om deze reden zijn de salarissen met een minimum en een maximum aangegeven.

Bij de salarisindicatie is rekening gehouden met de functie en een afgeronde opleiding.

FunctieAfgeronde opleidingBasis bruto maandsalaris
(indicatie)
LaborantAllround Laborant
Niveau 3
€ 2.100,- tot € 2.600,-
LaborantAnalist
Niveau 4
€ 2.400,- tot € 2.900,-
Chef laborantAnalist
Niveau 4
Dit is geen startfunctie
€ 2.800,- tot € 3.600,-

 

Meer weten?

studieorientatie icoon Wat is procestechniek?
Mbo 3 | Procestechniek
Werkveld
Wat is procestechniek?
In de wereld van de procestechnologie wordt (bijna) alles gemaakt wat je dagelijks drinkt, eet, gebruikt en draagt! Bekijk het filmpje en leer meer!
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon De procesoperator
Mbo 4 | Procestechniek
Beroep
De procesoperator
Verantwoordelijk voor het maken van goede producten.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon De maintenance technician
Mbo 3 | Procestechniek
Beroep
De maintenance technician
Verantwoordelijk voor goed werkende machines
Bekijk het artikel