redoxreactie
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

redoxreactie

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #2748 Reageer
    Hasan
    Gast

    Beste Docenten

    De vraag luidt als volgt:
    In volgende proefopstelling bevindt zich links Ni-metaal in een oplossing van Mg2+ ionen en rechts Mg-metaal in een oplossing van Ni2+ ionen.
    (foto links: duidelijk afzetting op het Ni-metaal en links is de magnesiumlint dunner geworden)
    Wat kan men besluiten?
    a) Ni wordt geoxideerd
    b) Mg treedt op als oxidator
    c) Mg is een sterkere reductor dan Ni
    d) Ni2+ is een zwakkere oxidator dan Mg2+

    aangezien er afzetting is op het Ni metaal , wordt Mg2+ gereduceert tot Mg. Ni wordt omgezet tot Ni2+ (levert de elektronen om Mg te reduceren) en wordt daarbij zelf geoxideerd. Dus A is correct?

    nog een paar bedenkingen:
    1.Ni is de reductor(wordt geoxideerd)
    2.Mg2+ wordt gereduceerd dus is de oxidator.
    3.Ni kan Mg2+ reduceren dus is een sterkere reductor dan Mg (optie c is dan fout)
    4.Mg wordt gereduceed tot Mg2+ (tweede proefopstelling) door Ni2+ dus is Ni2+ een sterkere reductor dan Mg. wat beteknt dit voor optie d?

    #2749 Reageer
    Mathijs
    Expert

    Hoi Hasan,

    Waarschijnlijk dat je ook al je Binas hebt raadgepleegd om te kijken naar de standaardelektrodenpotentialen van Mg en Ni. Je ziet dan dat de halfreactie van Mg2+ + 2 e- –> Mg een potentiaal van -2.37 heeft en Ni2+ + 2e- –> Ni heeft een potentiaal van -0.26. Kan je daaruit opmaken welke metaalionen de sterkste oxidator zijn en welk metaal de sterkste reductor?

    Bovendien is de observatie dat er een afzetting is op de Ni-elektrode en ook dat het magnesiumlint oplost. Wat betekent het eigenlijk dat dat magnesiumlint oplost? Gaat in die opstelling Mg in oplossing naar Mg2+ of komt het juist úit de oplossing als Mg?
    Voor de andere opstelling met Ni, als er Ni gevormd wordt, moet de elektrode een metaalachtige kleur hebben, want Ni glimt in principe. Zie je dat ook? Als dat niet zo is, hoe zou je dan de vorming van zo’n afzetting nog meer kunnen verklaren? Kan die veroorzaakt worden door Mg2+ of niet?

    Hopelijk helpt je dat wat op pad.

    Groetjes,
    Mathijs

    #2765 Reageer

    Hallo Hasan,

    Ik las jouw vraag en ik denk dat er iets niet klopt. Ik kan me bij een elektrische cel voorstellen dat er in twee verschillende halfcellen twee verschillende combinaties zijn van een metaal met het bijbehorende metaalion. De halfcellen zijn dan verbonden met een zoutbrug. Helaas stond de foto er niet bij.
    Dus links Ni-metaal in een oplossing van Ni2+-ionen en rechts Mg-metaal in een oplossing van Mg2+-ionen.
    In dat geval zal er geen, zichtbare, reactie optreden als er geen stroom wordt geleverd. In jouw geval zal in 1 van de beide halfcellen al een reactie optreden zonder stroomlevering; dat is vast niet de bedoeling!
    Dan nog een paar opmerkingen:
    – Een Oxidator neemt elektronen OP. Als De nikkel-elektrode dikker wordt, heeft dus Ni2+ elektronen Opgenomen, dus Ni2+ is oxidator.
    – Waar komen die elektronen vandaan? Van Mg, dat wordt dunner. Dus Mg is de REDuctor.
    – Matthijs heeft je vraag uitstekend beantwoord, maar het leek me goed om je te wijzen op dat foutje in de omschrijving.
    – Misschien kun je alsnog de foto insturen?

    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Reactie #2765 in redoxreactie
Je informatie:



vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Evenwichtsvoorwaarde
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Evenwichtsvoorwaarde
Goedemorgen, ik heb een vraag over het 2021 tijdvak 1 scheikunde vwo examen. De toets lukte redelijk goed tot en met vraag 8 waar ik na 15 minuten overdenken toch vastliep. Toen ik het antwoord bekeek, raakte ik nog meer verward. Ze zeggen namelijk in het antwoord dat ook al is 1 stof vloeibaar en […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon water in zuur-basereacties
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
water in zuur-basereacties
Hoi! Ik heb een vraagje over zuurbasereacties. Hoe weet je of water aan het begin van de reactie reageert, of dat OH- of H3O+ aan het begin van de reactie reageert. In de beginstoffen staat namelijk nooit specifiek H2O of OH- of H30+....   Alvast  bedankt voor het reageren!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts