Titratie en het vinden van een formule van dihydroxyalkaandizuur
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Titratie en het vinden van een formule van dihydroxyalkaandizuur

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #153191 Reageer
  Rachelle
  Gast

  Goedemorgen,

  Ik zou graag willen weten hoe ik de formule van dihydroxyalkaandizuur kan bepalen. Ik heb dihydroxyalkaandizuur, natronloog 0,1M en titratiespullen ter beschikking om dit uit te zoeken. Ik weet dat de standaardformule voor een alkaanzuur CnH2n + COOH is en dat ik waarschijnlijk iets met molecuulmassa moet doen. Maar verder kom ik niet. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

   

  Groetjes,

  Rachelle

  #153192 Reageer

  Hallo Rachelle,

  Je praat over dihydroxyalkaandizuur, maar dit is een algemene naam; er zijn natuurlijk veel mogelijkheden. Je weet al de algemene formule van een alkaanzuur. Wat verandert er daar aan als het een dizuur is en wat als het ook nog een di-hydroxy-dizuur is? Als je die algemene formule hebt, kun je een paar(2 of 3) structuurformules bedenken met zo min mogelijk C atomen. Je weet misschien dat hydroxy-groepen niet beide op 1 C-atoom zitten. Bereken uit de structuurformules de molmassa’s.

  Ik denk dat je hiermee al een eind op weg kunt. Als je vragen hebt over de bepaling zelf, of andere vragen, meld je je maar weer.

  Succes en groet,

   

  Jan Wim Peters

   

  • Deze reactie is gewijzigd 2 weken, 2 dagen geleden door Jan Wim Peters.
  • Deze reactie is gewijzigd 2 weken, 2 dagen geleden door Jan Wim Peters.
  • Deze reactie is gewijzigd 2 weken, 2 dagen geleden door Jan Wim Peters.
  #154266 Reageer
  Rachelle
  Gast

  Dank u wel voor uw antwoord. Ik weet alleen niet zeker of de algemene formule die ik heb bedacht goed is. Ik dacht namelijk aan CnH2n + 2COOH + 2OH. Verder vroeg ik me af hoe ik de formule van dihydroxyalkaandizuur kan bepalen door middel van titratie, want dat is de opdracht die ik moet doen.

  #154267 Reageer

  Hallo Rachelle,

  Ja, je bent aardig op weg, maar het is niet helemaal goed. Vul maar eens 2 in voor n. Dan zie je direct wat je moet veranderen. n = 0 kan natuurlijk niet, zie je dat?( en n=1 kan ook niet) De tweede vraag, hoe je de formule kunt bepalen: om de STRUCTUURformule te bepalen heb je veel ingewikkelder methodes nodig. Maar je kunt wel de molmassa bepalen via een titratie. Laat maar weten hoe je dat gaat doen.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

   

  #154271 Reageer
  Rachelle
  Gast

  Hallo Jan,

  Is dan de standaardformule CnH2n+2 + 2 COOH + 2OH ?

  Voor het proefje dacht ik eerst dihydroxydialkaandizuur af te wegen, waarna ik de molaire massa bereken door de concentratie van het zuur te achterhalen door middel van de titratie met natronloog. Maar hoe bepaal ik dan precies de formule van dihydroxyalkaandizuur?

  groetjes,

   

  Rachelle

  #154272 Reageer
  tdevalk
  Expert

  Beste Rachelle,

  Met bepaald aantal mL en molariteit antropoloog kun je het aantal mmol NaOH  berekenen.  Uit het gegeven dat het een  dizuur is ku jn Je hetl aantal mmol dizuur bepalen. Hieruit  kun je met behulp  van de afgewogen de molaire massa van het di,uur bepalen. Daar naast het even puzzelen.

  #154273 Reageer

  Dag Rachelle,

  Deze algemene formule is nog niet helemaal juist. Teken het maar eens uit voor n=2. Je merkt dan dat het aantal H atomen niet klopt. Wat betreft de titratie: zorg dat je ongeveer 1 mmol van het dizuur per bepaling afweegt( uitgaande van n-=2). Je kunt dan berekenen hoeveel 0,1 M loog je dan nodig hebt.

  Groet,

   

  Jan Wim Peters

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Titratie en het vinden van een formule van dihydroxyalkaandizuur
Mijn informatie:vraagbaak icoon Een zuur-base reactie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Een zuur-base reactie
Hallo, Voor school moet ik een prakticum doen. Hiervoor moet ik de concentratie van fosfaat in oppervlakte water achterhalen. Nu heb ik twee vragen. Voor het practicum moet je zelf twee methodes bedenken. Dit mag geen colormetri zijn. Nu heb ik bedacht om een zuur-base titratie te doen. Nu vroeg ik me af wat ik […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur base van hydraten
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Zuur base van hydraten
Beste allemaal, als proef hebben we de geleidbaarheid moeten bepalen van koper(II)chloride-6-hydraat, magnesiumchloride-2-hydraat en bariumchloride-2-hydraat. Het gaat dan om het verschil in geleidbaarheid tussen de 3 verschillende 2+ ionen, namelijk Cu2+, Mg2+ en Ba2+. Onze hypothese was dat get kleinste ion het beste zou geleiden maar het resultaat was dat Ba2+ duidelijk het beste geleid, […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-base, practicum
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-base, practicum
Hallo ik snap dit practicum niet. Zou iemand kunnen helpen/checken of wat ik heb goed is (er is wel een beetje haast, maar ik wil niemand laten haasten ofzo (sorry daarvoor). Practica 6: ‘Buis 6a bevat 2,0 mL ijzer(III)nitraat oplossing. a. ‘Voeg hierbij enkele druppels methyloranje.’ ‘Buis 6b bevat 2,0 mL jzer(III)nitraat oplossing.’ b. ‘Voeg […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Biologie | Natuurkunde | Scheikunde | Wiskunde | Havo | Vmbo | Vwo
Leertip
Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Je kunt terecht bij alle bèta universiteiten in Nederland.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Polymeren
Scheikunde | Vwo | 6
Oefentoets
Polymeren
Oefentoets over polymeren en polymerisatiereacties.
Bekijk de toets
vraagbaak icoon Geleiding verschillende 2+ ionen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Geleiding verschillende 2+ ionen
Op school een proef moeten doen over verschil in geleidbaarheid van koperchloride-hydraat, magnesiumchloridehydraat en bariumchloridehydraat waarbij het gaat over het verschil in geleidbaarheid van Cu2+, Mg2+ en Ba2+ ionen. Het blijkt dat barium het best geleidt. Weet iemand waarom dit zo is? Barium is wel het grootste ion.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydraat oplossen
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
hydraat oplossen
Ik loop helemaal vast bij deze vraag. Hoeveel gram Ni(NO3)2.6H2O dient in 100,0 g water opgelost te worden om een oplossing met 1,20 massa% nikkelionen te bekomen ? Ik heb als reactievergelijking opgesteld Ni(NO3)2.6H2O (s) --> Ni2+ (aq) + 2NO3- (aq) + 6H2O(l) Daarna had ik de mol van water uitgereken n = 100/ (18,015*6) […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydraat wordt opgelost
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
hydraat wordt opgelost
Hey, ik begrijp niet zo goed wat er gebeurd als je een hydraat oplost. Ik heb nu als reactie vergelijking van oplossing van Ni(NO3)2*6H2O Ni(NO3)2*6H2O (s) --> 6 H2O (l) + Ni+ (aq) + 2 NO3 (aq)  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Alkanen algemene formule.
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Alkanen algemene formule.
Waar staat de n voor bij de algemene formule van alkanen (CnH2n+2)? En hoe bepaal je de waarde van n?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon 5 practica goed uitgewerkt (zuur-base-reacties)
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
5 practica goed uitgewerkt (zuur-base-reacties)
Hallo, hierbij stuur ik de verbeterde 5 practica en ik vraag me af of ze gecontroleerd kunnen worden? Ik waardeer jullie hulp erg. Practica 3 vragen: 'Buis 2 bevat natriumsulfiet.' a. voeg wat 2 M zwavelzuur-oplossing toe en ruik voorzichtig het zwaveldioxidegas b. Houd een nat gemaakt blauw lakmoespapiertje boven in de reageerbuis. Practica 4 […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts