Hoi Ilse,
Vraag 1: Om je een duwtje in de rug te geven: voedsel bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Ik ga er vanuit dat je boek de eerste drie groepen bedoeld, deze leveren energie aan ons lichaam. Ga eens op zoek naar een structuurformule van een koolhydraat en bekijk welke atomen hierin voorkomen. Vergelijk dit eens met de structuurformule van een eiwit en een vet. Welke atomen komen in alle moleculen voor, welke in vetten, welke in eiwitten?
Vraag 2: Om te beginnen moet je uit je hoofd leren welke alkanen er zijn (Van C<sub>1</sub>H<sub>4</sub> tot C<sub>6</sub>H<sub>14</sub>) en welke molecuulformule en structuurformule deze alkanen hebben. Deze staan vast in je boek, maar anders kan je ze ook hier vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkaan
Om te leren hoe je structuurformules tekent kan ik je dit filmpje aanraden:
M.b.t de naamgeving: de nummers 2 en 3 geven aan dat op plek 2 en op plek 3 in het molecuul een methylgroep zit.
Vraag 3:
Je kunt de molecuulformule uit een structuurformule halen door elk atoom dat in de structuur zit te tellen. Een voorbeeld:
…..H
H-C-H
…..H
In deze stof tel ik 1x een C en 4x een H, dus de molecuulformule van deze stof is CH<sub>4</sub>. Kan jij nu achterhalen welk alkaan dit is?
Vraag 4:
Ze bedoelen daarmee, dat als 2-methylpropaan hetzelfde is als methylpropaan. Waarom zijn dit dezelfde stoffen? Een tip hiervoor is om van beide stoffen de structuurformule te tekenen en ze met elkaar te vergelijken.
Vraag 5:
Wat begrijp je niet bij deze vraag?
Hopelijk kan je hier wat mee, zo niet, laat het even weten.
Groetjes Loes
Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door C3 JongerenCommunicatie.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!