Reageer op: Hoe prepareer ik een hechtingslaag op basis van Chrome Alum en gelatine?
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Hoe prepareer ik een hechtingslaag op basis van Chrome Alum en gelatine?

#150493

Beste Vincent,

Oplossingen in de scheikunde worden in principe altijd gemaakt met gedestileerd of gedeminiraliseerd water. Ik vermoed dat dit voor fotografische procédés zeer belangrijk is om storende nevenreacties te voorkomen.

Een 1% oplossing kan duiden op 1 volume procent of 1 massaprocent. Veel niet chemici zijn slordig bij het noteren om welke het betreft. Een veilige aanname is over het algemeen om uit te gaan van de aggregatietoestand van de op te lossen stof. Gelatine is een vast stof, dus ik neem aan dat het hier een massapercentage bereft. Dat betekent dat er per 100 gram water 1 gram gelatine opgelost dient te worden. Betreft het een volume percentage dan dient er 1 mL gelatine per 100 mL oplossing gebruikt te worden. Ik denk dat het percentage niet zo heel nauw komt, dus dan kun je 99 mL water gebruiken en aannemen dat volumeverandering als gevolg van het oplossen van de gelatine verwaarloosbaar is.

Dit principe kun je vervolgens ook toepassen op de andere twee oplossingen, Hoewel ethanol ‘gewoon’ verkrijgbaar is is als 96% oplossing.

Tot slot is je laatste vraag op twee manieren te interpreteren.

1. de gebruikte stoffen zijn oplosbaar en de concentraties laag dus ik verwacht niet dat verwarmen nodig is. Mocht je echter merken dat de stoffen niet zo goed op willen lossen dan kun je het water verwarmen tot zo’n 80/85 graden zodat de stof makkelijker oplost. Filtreren is alleen nodig als de toegevoegde hoeveelheid stof te veel is om op te lossen. Dat lijkt mij hier niet het geval.

2. Om gedemineraliseerd water te maken is een ionenwisselaar nodig. Dit is behoorlijk dure apparatuur en bij deze hoeveelheden niet interessant lijkt mij. Je kunt dit water meestal bij drogist of apotheek of online kopen, wordt bijvoorbeeld gebruikt in strijkijzers om kalkaanslag tegen te gaan. Je kunt ook gedestileerd water gebruiken. Dit maak je door water te verdampen, de damp op te vangen en weer te condenseren. Ook hiervoor is speciale apparatuur/glaswerk nodig. Echter condenswater uit de droger is ook gedestilleerd water. Je zou dit kunnen uitproberen. Het is vaak wel wat verontreinigd met stofpluisjes, dus even filtreren over een koffiefilter is dan handig.

Beantwoord dit zo jouw vragen?

Groeten,

Yvette

Inloggen voor experts