Reageer op: Zuur-base reacties voor project
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Zuur-base reacties voor project

#153133
Mathijs
Expert

Hoi Bob,

 

Klopt het als ik je goed begrijp dat je je antwoord in #152387 aangepast hebt?

Je bent een heel eind op weg! De blauwe kleur wordt inderdaad gevormd door Cu2+ bij 5a. Je reactievergelijking bij 5b is bijna goed. Wat zegt Binas over de oplosbaarheid van koper(II)hydroxide? Omdat Cu(OH)2 een zout is, en zouten ofwel goed oplossen, ofwel neerslaan, kan je het alleen opschrijven als Cu2+(aq) + 2 OH-(aq), of als Cu(OH)2 (s). Binas vertelt je welke van de twee de enige juiste is. De kleur van dat zout kan je bijvoorbeeld op Wikipedia goed zien: https://en.wikipedia.org/wiki/Copper(II)_hydroxide.

Bij 5c kom je inderdaad tot de juiste conclusie dat de zwarte neerslag CuO is. Zou het kunnen dat er misschien nog wat Cu2+(aq) in de oplossing achterblijft?

Voor 5d kom je tot een goede conclusie, maar kijk nog even goed naar je aanwezige deeltjes. In 5c kom je tot de conclusie dat de zwarte neerslag die je overhoudt nadat je de vloeistof zo veel mogelijk hebt afgegoten, CuO (s) is. Die moet je dan naar 5d meenemen. Waarmee kan CuO (s) reageren?

 

Kan je voor practicum 6 bedenken welke reacties uit Binas tabel 49 een rol spelen? Fe(III)(NO3)3 lost goed op, dus er is sprake van Fe(III)(aq) en NO3- (aq). Tip: in chemische opzicht lijkt ijzer veel opzichten op zink en, net als koper, kan het ijzerion hydraten vormen met watermoleculen.

 

Voor je practicum 7 noem je dat de docent fenolftaleïne toevoegt. Dit is een bekende zuur-base-indicator. Voor je de proef begon, was de kleur roze. Wat betekent dit voor de pH? Heb je een verandering kunnen observeren in de kleur van de fenolftaleïne? En welke reactie zou er kunnen gebeuren, denk je, als je zuur toevoegt aan CaCO3. Misschien vindt je hier weer wat in Binas tabel 49! Welke stof wordt hierbij uiteindelijk gevormd, en in welke toestand? Waar zal deze stof zich in het experiment bevinden of heen gaan? Wat gebeurt er dan?

 

Hopelijk lukt het je hiermee de vragen te beantwoorden! Oh, en plak je nieuwe antwoord maar in een nieuw bericht hoor. Dat vergelijkt wat makkelijker :-).

 

Groeten,
Mathijs

Inloggen voor experts