Reageer op: bepalen van het gehalte jood in jodiumtinctuur
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: bepalen van het gehalte jood in jodiumtinctuur

#154798
docent Dick
Expert

Ik weet niet of jullie op school een spectrofotometer of een colorimeter hebben:

De Spectrofotometer

De spectrofotometer is een apparaat waarmee nauwkeurige bepalingen van ionconcentraties gedaan kunnen worden. Het principe is dat je licht door een met oplossing gevulde cuvet stuurt. De oplossing bestaat uit ionen die licht kunnen opnemen. Hoe hoger de concentratie, hoe meer licht wordt opgenomen (dus hoe hoger de extinctie).

Op deze manier kunnen we de spectrofotometer gebruiken voor kwantitatieve doeleinden. Het verband tussen extinctie en concentratie wordt weergegeven door de wet van Lambert-Beer (zie Binas 37E). Uit de wet blijkt dat de extinctie recht evenredig is met de concentratie van de ionen.

Om van een onbekende oplossing de concentratie te bepalen, moet je eerst van een aantal oplossingen met bekende molariteit de extinctie bepalen. De grafiek van de extinctie tegen de concentratie moet dan een rechte lijn door de oorsprong opleveren. Zo’n lijn noemen we een ijklijn. Als je daarna van de onbekende oplossing de extinctie meet, kun je met behulp van deze ijklijn de onbekende concentratie bepalen.

 

Youtube video uitleg colorimeter:  https://youtu.be/66Ciiudanq8

Helpt deze informatie je verder?

Docent Dick

Inloggen voor experts