Reageer op: Redox: batterijen, capaciteit en zelfontlading
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Redox: batterijen, capaciteit en zelfontlading

#155781

Hoi Sven,

Jouw vraag heeft bij ons in de redactie geleid tot een gesprek waar we verschillende aspecten met elkaar deelden. We hebben de antwoorden bij elkaar genomen en het voor jou inzichtelijk gemaakt. Hopelijk helpt dit!

1. Een batterij heeft een lagere capiciteit bij lagere temperaturen omdat het potentiaalverschil kleiner wordt. Met formules kan je dit aan de hand van de Wet van Nernst beredeneren (tabel 37D in je BiNaS) doordat temperatuur (T) in de teller staat. De Wet van Nernst geeft de relatie tussen verschillende variabelen (waaronder concentratie en temperatuur) en het potentiaalverschil Een kleinere T zorgt een voor een kleiner getal en dus een kleiner potentiaal verschil.

Extra: conceptueel kan je denken dat in de cel het moeilijker is om ionen los te maken bij een lagere temperatuur. Sneller leeggaan lijkt mij het gevolg van een lagere capiciteit (minder energie beschikbaar om over te dragen)

2. Zelfontlading zijn ongewenste nevenreacties die optreden in een cel. Een voorbeeld is ionen die ongewenst loskomen en migreren naar de andere kant van de cel en daar “aankoeken”. Het aankoeken zorgt ervoor dat de capaciteit minder wordt.

Groetjes,

Siebe

Inloggen voor experts