Reageer op: hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: hoeveelheid mmol in anodekant berekenen met een titratie.

#155944
Samuel
Gast

Dit was de uitvoering die we kregen bij onze practicum. de opstelling had ook geen zoutbrug maar een poreus materiaal. en de reactie vergelijking was dus Cu2+ (aq) + 2e-   –> Cu (s)

Maak de opstelling volgens tekening. Breng 50 mL kopersulfaatoplossing in de U-buis. Wacht tot het vloeistof niveau in beide been gelijk is. Deze oplossing beat ongeveer 50 gram gekristalliseerd kopersulfaat per liter. De exacte sterkte word door middel van titratie vastgesteld.
Schuur de beide koperelektroden goed schoon en wee de anode op de analytische balans. Als de hele opstelling in orde is wordt de stroom ingeschakeld. Let erop dat de anode geplaatst is in het been met de kraan. Stel de stroom in op ongeveer 40 mA. Noteer de exacte waarde en controleer van tijd tot tijd of de waarde tijdens het elektrolyseren ook constant blijft. Indien nodig de stroomsterkte even bijregelen. Elektrolyseer gedurende 10 minuten. In deze tijd kun je alvast de spullen, die nodig zijn voor de titratie klaarzetten. Zet en bekerglas van 100 mL onder de kraan van de U-buis. Schakel de stroom uit als de 10 minuten voorbij zijn. Hal de kathode uit de U-buis en plaats een stop op dit been van de buis. Laat onmiddellijk de inhoud van de anode ruimte in het bekerglas lopen door de kraan te openen. Spoel de koperen anode goed schoon (niet schuren!). Dep hem zorgvuldig droog en wee hem opnieuw op de analytische balans.

Voordat nu an het titreren wordt begonnen, moet eerst een nieuwe elektrolyse gestart worden. Deze verloopt precies gelijk aan de vorige, maar duurt 30 in plats van 10 minuten.
Ga nu eerst door titratie het kopergehalte van de oorspronkelijke oplossing vaststellen. Spoel een pipet van 10 mL met de oorspronkelijke oplossing. Pipetteer 10 mL van de oorspronkelijke oplossing in en erlenmeyer. Voeg een schep KI en 5 mL 4 M azijnzuur toe. Vul aan met water tot ongeveer 100 mL en laat 2 minuten staan. Titreer met thiosulfaatoplossing van 0,100 M tot lichtgeel. Voeg dan 8 mL vers stijfselwater toe en titreer verder van donkerblauw naar roomblank (ongeveer de kleur van koffie-room). Voer de titratie van de oorspronkelijke kopersulfaatoplossing minstens in duplo uit.<

Vervolgens moet je ook het kopergehalte in de oplossing afkomstig van de anodekant gaan bepalen.
Denk eraan dat je maar 25 mL tot je beschikking hebt. Spoel daarom de pipet niet tussendoor met gedestilleerd water, maar slechts één keer met de te onderzoeken vloeistof. Voer daarna de titratie op dezelfde manier uit als je bij de oorspronkelijk oplossing hebt gedaan. Ondertussen zal de elektrolyse van 30 minuten ook wel klaar zijn. Bepaal ook hiervan op dezelfde manier het kopergehalte van de oplossing van de anodekant.

Alvast bedankt voor uw reactie

Inloggen voor experts