Reageer op: vormingswarmte en soortelijke warmte
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: vormingswarmte en soortelijke warmte

#156457
wmoene
Expert

Beste Sam, je bent op de goede weg. De vormingswarmte van ZnCl2 is overigens -415 kJ/mol, dus er komt 415000 J aan warmte vrij bij de vorming van 1 mol ZnCl2.

Als er niet anders gegeven is dan mag je ervan uitgaan dat de reactiewarmte volledig gebruikt wordt om het reactieproduct ZnCl2 te verwarmen. Maar ik ben wel benieuwd waar je het gegeven van de soortelijke warmte van ZnCl2 vandaan hebt. Dat staat niet in de BiNaS en ik kan het op internet ook niet zo een twee drie vinden. Mocht het inderdaad 0,585 J/gK zijn dan klopt jouw berekening helemaal en dan is delta T inderdaad ruim +5200 K.

Dat is natuurlijk een volledig theoretisch gegeven, als je inderdaad chloorgas met zinkmetaalpoeder laat reageren en de reactiewarmte komt volledig ten goede aan verwarmen van het gevormde ZnCl2, iets wat in de praktijk niet zal gebeuren. Overigens moet je dan ook nog rekening houden met de smeltwarmte van het zout en de eventuele ontledings- of verdampingswarmte.

Maar als jouw gegevens kloppen dan klopt de door jou berekende delta T ook en dan is er voldoende warmte aanwezig om het gevormde zout meteen te smelten.

Inloggen voor experts