Reageer op: het vinden van de sterkste oxidator en reductor
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: het vinden van de sterkste oxidator en reductor

#156472

Hallo Tasniem,

Je hebt gelijk dat je bij het opstellen van een redoxreactie eerst alle deeltjes moet opschrijven die aanwezig zijn. Hierbij moet je letten of bv zuren gesplitst zijn (de sterke zuren) of niet. Dit geldt ook voor een zoutoplossing.

In tabel 48 is F2(g) de sterkste oxidator, dus links bovenin de tabel. Li (s) is de sterkste reductor dus rechts onderin de tabel.

De sterkste aanwezige reductor reageert met de sterkst aanwezige oxidator.  Deze reactievergelijkingen schrijf je onder elkaar. Bij de reductor moet de reagerende stof links van de pijl staan. Het aantal elektronen dat afgegeven wordt (door de reductor) moet gelijk worden aan het aantal elektronen dat opgenomen wordt (door de oxidator). Daarvoor moet soms een van de 2 vergelijkingen met een factor vermenigvuldigd worden. Daarna tel je de vergelijkingen bij elkaar op.

Controleer daarna of de reactievergelijking kloppend is. Lins en recht van de pijl mogen niet dezelfde deeltjes staan. Soms is dat met H2O of H+ het geval. Weet je wat je dan moet doen?

Ik hoop dat je met bovenstaande uitleg verder kunt.

Succes, Aky

 

 

 

 

Inloggen voor experts