Reageer op: Exacte concentratie berekenen in ppm
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Exacte concentratie berekenen in ppm

#163151

Hoi Fatima,

Je lijkt al goed op weg te zijn. Voor spectrofotometrie wordt ppm (parts per million, dus één deeltje op één miljoen andere deeltjes) gebruikt vanwege de lage concentraties. Dit is dus een uitdrukking voor een verhouding.

In jouw geval is de eenheid “mg/L” hetzelfde als ppm.

Waarom? Als je water als oplosmiddel hebt met een dichtheid van 1 g/L, dan stelt de eenheid “mg/L” voor alsof je 1 mg / 1.000.000 mg hebt. Dit is een massaverhouding van 1 op een miljoen, wat gelijk is aan ppm. De eenheden mogen alleen gelijk aan elkaar gesteld worden wanneer het verschil in dichtheid en volume bij verschillende concentraties verwaarloosbaar is. Als je het zeker wilt weten, kan je misschien je practicumbegeleider vragen of de practicumhandleiding goed doorlezen.

Kortom, je doet het goed door 20,05 mg/L te zien als 20.05 ppm. Let op dat de significantie klopt (drie significante eenheden in “0.0577 g KMnO4”).

Wat ik overigens niet helemaal kan volgen, is hoe je op de 20.05 mg/L bent gekomen. Aangezien concentratie massa/volume is, zou ik denken dat je 0.0577 g / 1 L = 0.0577 g/L => 57.7 mg/L hebt.

Groetjes,

Siebe Lekanne Deprez

Inloggen voor experts