Reageer op: Titratie PO Hulp Gezocht
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Titratie PO Hulp Gezocht

#165731
Wim Wessel
Expert

Hallo Einstein2.0,

Ik zie dat je herkend hebt dat het ammoniumion in ammoniumsulfaat het zuur is, dat met de base uit natronloog moet reageren. Je reactievergelijking moet wel aangepast worden. Kijk onder andere steeds goed of je te maken hebt met een zout of een moleculaire stof.

1. Ammoniumsulfaat is een zout, dus in oplossing heb je alleen losse ammonium- en sulfaationen.

2. Het ammoniumion reageert met de base in natronloog (de lading van het hydroxide-ion ontbreekt nog); je hebt goed gezien dat hierbij ammoniak ontstaat, maar dat is een moleculaire stof en bindt zich niet aan de sulfaationen; de sulfaationen zijn in deze reactie tribune-ionen (en schrijf je dus niet op).

3. In de tweede vergelijking heb je de goede reagerende deeltjes voor de pijl staan, hoewel de ladingen ook hier ontbreken. Echter, het sulfaation kan in oplossing slechts één H+ ion opnemen. Daarmee ontstaat dan het waterstofsulfaation: HSO4. In Binas tabel 49 kan je zien dat dit het zuurrestion van een sterk zuur ofwel een zeer zwakke base is. Dit betekent dat dit ion in water te zwak is om nog een H+ ion op te nemen.

N.B.: je moet je titratie uitvoeren met zwavelzuur maar je schrijft HCL. Aangezien zowel zwavelzuur als HCl sterke zuren zijn, maakt dat gelukkig voor je notatie niets uit.

Je was al aardig ver gekomen. Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Laat het me weten als je nog andere vragen hebt.

 

Groeten,

Wim Wessel

Inloggen voor experts