Reageer op: Endotherm en exotherm
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Endotherm en exotherm

#170227
Aky van der Beek
Gast

Beste Louise,

Bij de termen exotherm en endotherm bekijk je de reactie vanuit de plaats waar de reactie plaats heeft, dus vanuit het reactiemengsel in b.v. een reageerbuis of een bekerglas.

Een reactie is exotherm als er warmte bij de reactie vrij komt. Er gaat warmte uit, (Exit is uitgang). Dat betekent dat de warmte dan afgegeven wordt aan de omgeving, dat kan zijn aan de lucht of aan het water. De temperatuur van de lucht en het water wordt dan hoger.

Bij een endotherme reactie  wordt er warmte aan de omgeving onttrokken, of anders gezegd uit de omgeving gehaald. De omgeving wordt dan kouder. Dat betekent dat de buitenkant van een reageerbuis of bekerglas kouder wordt.

Als bij de onderwerp ook het onderwerp reactiewarmte besproken wordt, kan de reactiewarmte positief of negatief zijn. Hieruit kan dan afgeleid worden of een reactie endotherm of exotherm is. Ga voor jezelf na, of de reactiewarmte bij een exotherme reactie positief of negatief is. Dat is af te leiden uit de omschrijving van een exotherme reactie.

Ik hoop dat je vraag voldoende beantwoord is.

Succes. Groeten,

Aky van der Beek

Inloggen voor experts