Reageer op: overmaat en structuurformules
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: overmaat en structuurformules

#170517
Koen
Expert

Hoi Natalie,

Dat kunnen veel verschillende voordelen zijn, maar ik noem er hier even drie. Soms is een van de reactanten (deeltjes die reageren) ook het oplosmiddel bijvoorbeeld. Reacties gebeuren (bijna) altijd in een oplosmiddel, dus als je die ook gebruikt in je reactie hoef je minder toe te voegen.

Ook zijn veel reacties evenwichten. (ik weet niet of je dit al hebt gehad, dus ik hou het kort) Bij een evenwicht gebeurt de reactie twee kanten op. Dus de reactanten reageren tot producten en de producten kunnen weer uit elkaar vallen in reactanten. Een evenwicht reactie heeft een bepaalde balans. Maar soms kan je door een van de reactanten in overmaat, zorgen dat die balans anders komt te liggen waardoor je meer product krijgt! Dat is ideaal, zeker als je producten duur en waardevol zijn.

Nog een laatste voordeel kan ook zijn dat een van de reactanten heel duur is. Dan is het fijn als je die niet overhoud in je reactie. Dus door dan een overmaat van het goedkopere toe te voegen, verspil je minder van het dure.

Ik hoop dat je iets kan met deze voorbeeldjes. Maar er zijn nog tal van andere redenen te bedenken 🙂

Groetjes,

Koen

Inloggen voor experts