Reageer op: Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reageer op: Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel

#173115

Beste Meike,

Vraag 1: De structuurformule van ibuprofen bevat 13 C’s. In feite is het zo dat steeds waar de ‘streepjes’ een hoek/knik vormen er een C-atoom zit. Dus links van de benzeenring zijn dat er 4, in de benzeenring zijn dat er 6 en rechts van de benzeenring zijn het er 3. Krijg je het uitgepuzzeld? Zo niet dan laat het even weten, dan maak ik er een tekening van. De H’tjes en O’tjes heb je wel juist geteld.

Vraag 2: Als we praten over waterstof die ontstaat bij een reactie, dan bedoelen we altijd de stof waterstof en niet het element waterstof in een andere stof zoals in water. Ik begrijp dus niet zo goed wat je bedoelt met “in het antwoord gebruiken ze 1x H2 en 1x H2O, want ook in het correctiemodel staat niet dat je H2O moet gebruiken bij je antwoord. Wellicht dat het volgende stappenplan je helpt:
Stel van beide reacties een kloppende reactievergelijking op
Tel beide reacties bij elkaar op om een ’totaal-reactie’ voor het gehele bereidingsproces te verkrijgen: dit doe je door alle stoffen voor de pijl te noteren die bij beide reacties voor de pijl staan en alle stoffen na de pijl te noteren die na de pijl staan.
In deze ’totaal-reactie’ kun je direct zien in welke verhouding tussen CO2 : H2O ontstaan.

Is het zo duidelijk voor je?

Groeten,

Yvette

Inloggen voor experts