Kies jij wiskunde A of B? Of C? En D?

Kies jij wiskunde A of B? Of C? En D?

Profielkeuze. En een alfabet aan wiskunde. Welke past bij jou? Ontdek het hier.

Wat is wiskunde?

Wiskunde kennen we natuurlijk allemaal. Het is een exacte wetenschap die zich bezighoudt met de eigenschappen van getallen, patronen en structuren. Alle andere wetenschappen gebruiken wiskunde en dat is omgekeerd niet het geval. Differentiëren wordt bijvoorbeeld gebruikt in de natuurkunde voor het maken van modellen. De ABC- formule gebruik je bij scheikunde als je aan evenwichtsreacties aan het rekenen bent. Ook in de natuur speelt wiskunde een belangrijke rol, zo is het aantal blaadjes aan een bloem een Fibonacci getal. Lees hier meer over wiskunde in de natuur.

Wiskunde A of B

Superleuk natuurlijk dat wiskunde overal terugkomt. Dat is trouwens ook het geval op school. Welk profiel je ook kiest, wiskunde is altijd van de partij. Behalve op de havo bij het C&M-profiel dan.

Wiskunde op school

Op de middelbare school leer je wiskundige problemen te analyseren en op te lossen. Op de havo en het vwo is wiskunde een kernvak in de onderbouw. Voor je profiel heb je de keuze uit de varianten A en B. Op de havo en het vwo kun je bij het profiel N&T wiskunde D als profielkeuzevak toevoegen. Op het vwo is er nog wiskunde C als profielkeuzevak bij het vak C&M. Niet alle middelbare scholen bieden overigens alle wiskundevarianten. Lees hier alles over profielkeuze.

Wiskunde A of B

Wiskunde A, B, C en D

We hebben voor jou alle wiskundevarianten op een rijtje gezet. Bekijk de tabel onderaan deze pagina als je wil weten welke onderwerpen erbij horen. Welke spreken jou aan?

Wiskunde A

Het vak wiskunde A dient om je voor te bereiden voor maatschappijgerichte vakken en studies. Het gaat vaak om het eindantwoord en wat je daarmee kunt. Het vak staat grotendeels in het teken van gegevens verzamelen, ordenen en (door het maken van berekeningen) interpreteren. De vraag waarom iets precies gaat zoals het gaat, is minder belangrijk. De resultaten tellen. Met oefenen is dit vak goed te doen.

Wiskunde B

Deze variant is een goede basis voor de natuur- en techniekstudies. Je bent vaak abstracter bezig dan bij wiskunde A en meer bezig met de route dan het uiteindelijke antwoord. Kun je beredeneren of bewijzen waarom jouw antwoord juist is? En hoe zit het met vergelijkbare situaties? Wiskunde wordt ook wel de taal van de exacte wetenschappen genoemd en het besturen van deze taal is wat je bij wiskunde B leert. Daar moet je lol in hebben als je hiervoor kiest en je moet graag met wiskunde bezig zijn.

Wiskunde C

Wiskunde C wordt, net als wiskunde A, gezien als een ondersteunend hulpmiddel voor maatschappelijke, sociale of juridische vakgebieden. Het wordt ook wel gezien als een afgeslankte versie van wiskunde A maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijker is. Bij het bepalen van de inhoud is namelijk goed nagedacht over de functie van wiskunde binnen het profiel C&M op het vwo. Daarom is, in tegenstelling tot wiskunde A, logisch redeneren toegevoegd en ligt er bijvoorbeeld meer nadruk op grafieken.

Wiskunde D

Wiskunde D is echt bedoeld voor leerlingen in de natuurprofielen die een exacte studie gaan volgen. Je kunt het kiezen als profielkeuzevak in het NT-profiel, of als keuzevak in de andere profielen. In het laatste geval geldt wel dat je het vak alleen kunt kiezen als je daarnaast wiskunde B volgt. Wiskunde D staat voor verbreding en verdieping ten opzichte van wiskunde B. De kansrekening die bij wiskunde B ontbreekt, komt terug bij wiskunde D. Je maakt ook kennis met de complexe getallen. En deze wiskunde behandelt actuele onderwerpen zoals cryptografie, codering en speltheorie. Hoe worden berichten bijvoorbeeld beveiligd? En hoe lossen we conflicten met wiskunde op? Vind je het leuk om daarover na te denken? Dan is wiskunde D iets voor jou.

Wiskunde A of B

Bronnen

kgcnijmegen.nl

slo.nl

wikipedia.nl

onderwijsconsument.nl