Alles over jouw profielkeuze

Alles over jouw profielkeuze

Ontdek alles over het maken van je profielkeuze!

Zit je in de tweede klas van het vmbo of in de derde klas van de havo of het vwo? Dan moet je aan het einde van het jaar een profiel kiezen. Het gekozen profiel bereid je voor op een vervolgopleiding op het mbo, het hbo of de universiteit. In het schooljaar na je profielkeuze ga je aan de slag met jouw profielvakken. Uiteindelijk doe je eindexamen in deze vakken.

Wanneer start je met het maken van jouw profielkeuze? En welke gevolgen heeft jouw keuze op bijvoorbeeld doorstromen van vmbo naar havo? Wij hebben alle informatie op een rij gezet.

Lees hieronder alle informatie over en onze tips voor het maken van je profielkeuze.

Of ga direct door naar alle informatie over de verschillende profielen en de vakken die erbij horen.

Start in groep 8!

Het profiel dat je kiest is belangrijk voor je vervolgopleiding en wat je later voor beroep gaat uitoefenen. In groep 8 van de basisschool lijkt dit allemaal nog heel ver weg. Toch speelt jouw profielkeuze dan al een grote rol. Dit is tenslotte de periode dat jij en je ouders open dagen van middelbare scholen gaan bezoeken. Niet alle middelbare scholen bieden dezelfde keuzevakken en vaak ook niet alle vmbo-profielen. Het is daarom een goed idee om daar naar te informeren.

Hugo, student hbo Technische natuurkunde: “Op de basisschool was ik al stukken beter in rekenen dan in taal en lezen. Niet voor niets koos ik daarom op de havo voor het profiel Natuur & Techniek. Tot mijn verbazing kwam ik er echter in de derde klas achter dat mijn middelbare school alleen maar het keuzevak Biologie aanbood. Er viel dus niets te kiezen voor mij. Ik had graag Wiskunde D of Informatica gedaan maar nu zat ik verplicht vast aan Biologie. Als ik dit eerder had geweten, was ik niet naar deze middelbare school gegaan. Overigens heb ik met Biologie nu wel een havo-diploma met het profiel Natuur & Techniek én Natuur & Gezondheid.”

Check de school

Via de SchoolWijzer kun je bekijken of de middelbare school van jouw keuze een profiel aanbiedt dat je graag zou willen volgen. Vul je postcode of woonplaats in en filter de resultaten door het gewenste profiel aan te vinken.

Vmbo-scholen zijn niet verplicht alle beroepsgerichte keuzevakken aan te bieden. Het extra aanbod verschilt ook per school op havo, vwo en gymnasium. Dus als je een bepaald vak wilt volgen, is het belangrijk hier naar te kijken. Vraag ernaar op de open dagen!

Alles over profielkeuze

Lastig kiezen? Tips!

Ouders en vrienden zijn de grootste influencers als het gaat om profielkeuze. Toch is het belangrijk dat je iets kiest wat past bij jouw talenten en interesses. Best lastig natuurlijk. Tips om tot een goede keuze te komen zijn:

  • Wanneer je een idee hebt over wat je wilt studeren, wordt de profielkeuze gemakkelijker. Zoek daarom eens naar informatie over studies op het internet of doe alvast deze studiekeuzetest op jouw niveau of ga aan de slag met de studiekeuzespellen van Prapp.
  • Het ligt voor de hand om te kiezen voor vakken waar je goede cijfers voor haalt. Bedenk wel dat het ook belangrijk is dat het vakken zijn die je leuk vindt. Wanneer je gemotiveerd bent, volgen betere cijfers vaak vanzelf.
  • Vraag je docent of je de boeken van de bovenbouw kan inzien. Zo krijg je een beter idee van wat je kunt verwachten.
  • Praat eens met je ouders of vrienden over je keuze en wat jij leuk vindt. Kijk eens in deze lijst  categorieën en de vragen om te bespreken.

Profielkeuzecheck

Zit je op havo of vwo? Doe de profielkeuzecheck om te zien of een N-profiel bij je past!
Doe de check

Profielwerkstuk

Op de mavo, in de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo, de havo, het vwo en het gymnasium moet je ook een profielwerkstuk maken. Het profielwerkstuk is een leuk onderdeel van je examenprogramma waarin je zelf onderzoek mag doen naar een onderwerp dat jij interessant vindt. Meer weten of zoek je hulp bij jouw profielwerkstuk? Lees dan de volgende artikelen:

Ervaring van anderen

Wil je weten hoe anderen de profielkeuze ervaren? En wil je weten met welk profiel je zoveel mogelijk studies kunt kiezen? Bekijk dan dit filmpje!

Bronnen

https://www.onderwijsconsument.nl

https://www.devogids.nl/vmbo-profielen

https://www.platformsvmbo.nl

https://www.studiekeuze123.nl

https://www.connectcollege.nl